Кърджалийци излизат на улицата, за да кажат „Не“ на новите цени на винетките

Сдружение подготвя протест, шествие и блокада на Кръговото

Организираме протест в Кърджали против повишаването на цената на винетките, съобщиха за 24rodopi.com от Гражданско сдружение „Алтай”.
„Няма никаква логика в 50-процентовия скок на цените, при положение, че републиканската пътна мрежа в област Кърджали е в окаяно състояние. Най- големи рискове за шофьорите крият некачествените републикански пътища в общините Кирково, Джебел, Ардино и Крумовград”, отбелязват от Сдружението.
Допитване до гражданите на Кърджали показало, че „водачите на МПС са категорични, че трябва да се отмени решението за новите, по-високи цени на винетките”. Мнозинството от кърджалийци са на мнение, че всяка година си купуват винетки, но не виждат подобрение в състоянието на пътищата, затова според тях не е ясно къде ще отидат парите от по-високите цени на винетките.
Ще припомним, че правителството обяви, че покачва цената на годишната винетка за леки и товарни автомобили до 3,5 тона от 67 на 97 лева.
„Това е голям скок при положение, че доходите не растат. За какво ще плащаме 50% повече? За „удоволствието” да чупим колите си редовно ли? Дори местоположението на пътните знаци не е променяно от времената отпреди 1989 година, а има нужда от тази промяна, съобразена с характеристиките на модерните автомобили”, се казва в съобщение на Сдружението.
Протестът ще бъде организиран идната седмица, като той ще започне пред Областна администрация в Кърджали. Шествието ще премине по булевард „България”, като е предвидено блокиране на Кръговото кръстовище пред автогара „21 век”, съобщиха от организационния комитет.
„Допълнително ще уточним датата на протеста. Ще обявим до края на седмицата деня на гражданската акция срещу повишаването на цените на винетките”, поясниха още от „Алтай”.
Гражданското сдружение е учредено от група кърджалийци на 8 август т. г. като юридическо лице за осъществяване на обществено-полезна дейност. Една от целите на сдружението е: „Подпомагане на социално слабите, на инвалидите или лицата, нуждаещи се от грижи и борбата с корупцията.”
Протести срещу цената на винетките имаше в Пловдив и Пазарджик. Подготвя се и общ национален протест на 28 ноември.
24rodopi.com
hard admin

*

Top