Кърджалийци с повече „лоши кредити“ от селяните

Гурбетът помага, гражданите вече не искат заеми

 

Кърджали е един от трите региона в страната, в които селяните са повече от гражданите, но пък живеещите в малките населени места в Източните Родопи са по-разумни при разпределянето на семейните бюджети от тези в областния град.

Делът на “лошите кредити” на домакинствата в Кърджалийско се увеличил над 2 пъти в сравнение с 2009-та година, като хората от селата имат много по-малко проблеми с банките, въпреки големите заеми.

Това сочат данните на Института за икономически изследвания при БАН и на Националния статистически институт.

По последни данни населението в 7-те кърджалийски общини наброява 151 340 души. 75 173 са мъже, а жените са 76 167. В градовете на региона живеят 62 942-ма, а в селата са 88 398 човека.

Селяните имат по-малко „лоши кредити” най-вече заради гурбетчийските преводи. Обикновено поне един член от семейството е на работа с добро заплащане в Холандия, Белгия или другаде. Докато в Кърджали с кредити са семейства, които са служители или работници в града край Арда.

Настроенията на хората в областта относно кредитите се препокриват с тези в национален мащаб. Над 58% от българите при никакви условия не биха взели кредит, сочи изследване, направено от института към БАН в периода от 1 август до 10 септември. Две трети от хората смятат лихвите и таксите на банките за високи, а условията за отпускане на заеми за непрозрачни. Същевременно около 84% от участниците в изследването заявяват, че не могат вече да спестяват.

В Института отчитат тенденция на увеличаване на спестяванията, отлагане на разходи за потребления, изплащане на стари дългове и отказ от нови кредити.

 

Колко са длъжниците в Кърджалийско и какви проблеми създават на банките гурбетчиите – четете утре във всекидневника „24х7 Родопи”

hard admin

*

Top