Кърджалийци харчат парите си в събота и неделя в Одрин

Все повече кърджалийци пътуват в края на седмицата до Одрин, за да си напазаруват дрехи, храни и други стоки, които им излизат по-евтино след спада на курса на турската лира спрямо лева и еврото. Хит сред нашенците е търговският център Margi outlet.
„Това, което го има в моловете в Стара Загора и Пловдив, се предлага и тук, но на малко по-ниски цени. Затова в събота можете да видите автобуси от цяла Южна България тук. На всеки 10 човека в „Марги”, двама са от България и двама от Гърция. На гърците им излиза още по-евтино. Затова не се учудвайте, че гръцките туристи в Кърджали са намалели. Ако в България левът се срина спрямо еврото, всички ще минат на евро или ще вдигнат цените, но тук не е така. Цените са непроменени”, твърди пред репортер на 24rodopi.com Милен Пенев, който купува от Одрин перилни препарати, за които има клиенти в Хасково и Кърджали.
„Постоянно има промоции както за дрехите и обувките, така и в магазините за храни в Одрин. Много от идващите от България пък знаят складове и магазини в периферията, където цените на зехтина и праха за пране са още по-ниски, но пък и стоката е със съмнително качество”, добавя търговецът. В „Margi Outlet” има 65 магазина и 9 заведения.
Кърджалийци пътуват не само с леки автомобили, но и с микробуси. „Търговците в Турция печелят от евтината турска лира, защото оборотите са огромни. Все повече туристи от Гърция и България посещават Одрин. На витрините и по масите в заведенията могат да се видят надписи на български език, а вътре звучи гръцка музика. Има засилен интерес от кърджалийци да пазаруват в търговските комплекси „Кipa” и „Margi Outlet”, където реално има намаление на цените, а и разнообразието е много по-голямо от най-близките до Кърджали молове, тези в Стара Загора и Пловдив. Хората, които ходят на шопинг-рейдове и в България, и в Турция, откриват крещящи различия в цените, които са в ущърб на българския потребител”, разказва Свилен Антонов, стюард в туристическата фирма, която от есента на м. г. организира шопинг пътувания от Кърджали до Одрин. В офертата на фирмата е включено и посещение на църквите „Св. Св. Константин и Елена” и „Св. Георги Победоносец” и  най-голямата джамия на Балканите – „Селимие”, Капалъ чарши и други интересни места в Одрин.
hard admin

*

Top