Кърджали в Топ 5 на „Най-много изолирани ромски домакинства“

С 53 лева на човек месечно живеят ромите в най-изолираните гета у нас. Основен доход за една пета от тях е работата на парче, а около 21 процента разчитат на семейни помощи и обезщетения. Това са данни от национално проучване на най-маргинализираните общности сред етническите малцинства, проведено по проект с финансиране от оперативната програма „Развитие на човешките ресурси”. Проучването обхваща 1206 от най-изолираните хора от ромски произход, но проектът показва, че общият брой на тези хора у нас надхвърля 50 000 души. Над 95 процента от тях нямат течаща вода вкъщи, а средната квадратура на жилищата им е 28 кв. метра.
Най-много изолирани ромски домакинства има в Пловдив, София, Варна, Кърджали и Русе, а при най-лоши условия живеят ромите в няколко общини в Южна България, показва изследването, цитирано от „Дарик”. Средният им доход се равнява на 15 процента от средния доход на човек за страната. Някои от причините за създаване на ромско гето в гетото изброи Румян Сечков, представител на екипа, провел изследването: „Самите хора вече не контактуват с тях и те започват да се събират заедно и да живеят заедно. Ако говорим на просторечен език, както те биха казали, „това са мангасари – най-калпавите, ние с тях не искаме нищо”. Бракове между тези, които са най-изпаднали и които живеят в тази анклави и останалите роми почти няма или ако има, те се разпадат много бързо”.
Около 99 процента от маргинализираните роми са с основно или по-ниско образование, 82 процента от тях не плащат осигуровки, а едва 19 процента разчитат на социално подпомагане, тъй като за него се изисква да имаш постоянен адрес. Едва 6 процента от тези хора са участвали в програми за заетост.
На снимката: Бедни роми в Кърджали бяха заживели в бившите вили на кърджалийци по пътя към Енчец, но пожар спря „проекта „Нова ромска махала” на 19 септември. Огънят тръгнал след детска игра с кибрит.
hard admin

*

Top