Кърджали и Крумовград ще дарят сирийските бежанци с лекарства за 1 100 лева, Главно мюфтийство разочаровано от "погребаното добро" в Пъстрогор

На втория ден от празника Курбан Байрам мюфтийствата в Кърджали и Крумовград ще дарят лекарства за 1 100 лева на бежанците в център в свиленградското село Пъстрогор. Мюфтийството в Кърджали е осигурило 700 лв., а останалата част от парите мюфтийството в Крумовград.
В списъка са включени медикаменти за простудни заболявания, алергии, успокоителни, антибиотици, сухо мляко, спринцовки, спирт, памук и превързочни материали.
Необходимите лекарства са уточнени предварително с обитателите на дома в Пъстрогор. „Хората от нашия регион са много добронамерени. Те искат да помогнат на бежанците и затова даряват още дрехи, но явно ще ги предадем на някои социален дом в страната, защото бежанците в Пъстрогор имат нужда най-вече от хранителни продукти и лекарства” , каза районният мюфтия Бейхан Мехмед.
Председателят на Висшия духовен съвет Шабанали Ахмед (на снимката) пък изрази разочарование от факта, че броени дни преди свещения празник изпратените от българските мюсюлмани в Кърджали, Хасково и Крумовград камиони с помощи за сирийските бежанци в дома в село Пъстрогор са били отхвърлени. “Научих за това в края на миналата седмица, след като се върнах от чужбина. Кампанията за набирането на дарения за сирийските бежанци беше организирана от Главното мюфтийство и се проведе в цялата страна, за пръв път отбелязахме такъв широк мащаб. Предварително беше разяснено на хората, че ще се събират дрехи, завивки и дълготрайни храни. Но дрехите са били изхвърлени от бежанците, никак не е приятно да бъдат зачертани усилията на толкова много хора”, коментира Шабанали Ахмед.
„Ако знаехме, че ще стане така, по-добре да бяхме зарадвали нуждаещите се български граждани, около нас има толкова много бедни и мизерстващи“, подчерта мюсюлманският духовник. Той определи постъпката на мигрантите в случая като “много грозна”. “Не съжаляваме за погребаното добро, ние винаги бихме се отзовали на помощ, но картината беше грозна, не трябваше да се случи. Ние бяхме длъжни да се мобилизираме и да помогнем на бежанците, проявихме разбиране и съпричастие към съдбата им на бездомници”, каза Ахмед. Той обаче подчерта, че въпреки огорчението, българските мюсюлмани се молят казусът в Сирия да бъде разрешен, а бежанците да намерят мястото си и да заживеят нормално.
Снимка: Георги Кулов

hard admin

*

Top