Кърджали стъпи на кота „1 000 легла“, 32-ят хотел е във „Възрожденци“

Хотелиерският бизнес в Кърджали преодолява психологическата бариера от 1 000 легла и в края на 2013 година регионът се изтласква от дъното в тази категория.
Първият хотел в най-големия кърджалийски квартал – „Възрожденци”, ще отвори врати в близките дни.
„Хотелски комплекс „Меаца” е разположен на брега на „Водното огледало” и освен гледката към атракцията на града, ще предложи много приятни изненади за гостите.
„Меаца” ще бъде 32-ят хотел в област Кърджали. С нашите стаи регионът вече има над 1 000 легла”, съобщи пред местните медии собственикът на хотела и председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) – Кърджали, инж. Фахри Идриз.
През септември т. г. в област Кърджали са функционирали 31 хотела с 956 легла. Отчетени са 28 680 легладенонощия, по данни на Териториалното статистическо бюро. 4 101 човека са гостували в хотелите в Кърджалийско през последния месец, като 707 от тях са били чужденци – предимно турци и гърци.
Хотел „Меаца” разполага с 18 стаи и апартаменти с 56 легла.
„Фирмата разширява дейността си на базата на обстойно проучване. Регионът има уникални дадености, радва се на голям туристически поток, а в същото време националната статистика ни поставя в дъното на класацията с още 5-6 не толкова атрактивни области, чийто капацитет е под 1 000 легла. Те обаче нямат Перперикон, Татул, Дяволския мост и всички други обекти с притегателна сила”, посочи инж. Идриз.
Според него е необходимо всеки хотел в региона да направи така, че да задържи туристопотока в област Кърджали.
„Всеки един гост на града означава плюс за местната икономика и плюс за увеличаването на благосъстоянието на всеки един кърджалиец. Това са възможностите за справяне със социално-икономически проблеми в областта. Повечето туристи, които идват на Перперикон, да речем, не остават в Кърджали. Те нощуват в Хасково и на други места. Това е факт. Но нещата ще се подобрят в полза на Кърджали. Няма начин това, което са постигнали други региони ние да не може да го постигнем. Дълбоко съм убеден, че нещата ще се подобрят в полза на града. Това е и моето усещане, и на колегите, които са инвестирали в сферата на туризма”, отбеляза инж. Идриз.
Средната продължителност на пребиваването в дестинацията на туристите, които са отседнали в местата за подслон и настаняване в Кърджали, продължава да намалява и е под 2 нощувки и през последната година.

„1.59 дни за чужденците и 1.44 за българските туристи – тази средна продължителност на пребиваване не е показател, с който Кърджали следва да се самоизтъква. Освен природните дадености, в нашата стратегията е залегнал и потокът от туристи, които влизат през граничния пункт „Маказа”. Не искаме да бъдат само екскурзианти, които минават транзитно през Кърджали, а туристи. Добрите хотели в Кърджали ще направят града разпознаваем като туристическа дестинация”, твърди инж. Фахри Идриз.

hard admin

*

Top