Кърджали с шанс да строи завод за рециклиране на батерии, за обещаната от евродепутата Панайотов фабрика за биовъглища няма пари

Кърджали, Пловдив и Перник са вероятните бъдещи центрове за събиране и рециклиране на стари батерии от целия Балкански полуостров. Очаква се до края на годината представители на западни фирми да огледат терени в три български града, където да бъдат направени заводи за рециклиране на стари батерии.
Това заяви пред БНТ българският евродепутат проф. Владко Панайотов. Инициативата е свързана със забраната за използването на батерии с кадмий и живак на Европарламента. Целта е да се ограничи вносът чрез батериите на опасните метали. Ако нещата вървят по план, следващата година може да се направи първа копка на заводите, смята проф. Панайотов.
„Батериите са безплатен източник на ценни метали, които са на изчерпване и чието добиване от природата е скъпо.Това означава нови мощности, зелени мощности. Ние говорим за новия тип металургия, зелена, абсолютно чиста, абсолютно привлекателна, с привличане на много млади хора, с интересна, добре платена работа, заплати, доближаващи се до европейските и същевременно с нов тип образование, каза евродепутатът, който в началото на мандата си беше наел офис на пазара в Кърджали за среща с избиратели.
Ще припомним, че Владко Панайотов обяви през 2009 година, че белгийци ще градят в Кърджали завод за биовъглища, но това не стана.
„Предвиждаме строежът да започне през втората половина на 2010 г. и през 2011-а инсталацията да заработи на пълни обороти, обеща тогава Ив Критс, един от собствениците на белгийската компания “Фор Енерджи инвест”. Обещаната от Владко Панайотов инвестицията възлизаше на 15 милиона евро.
Според неофициална информация, белгийците не могли да си уредят средства от еврофондовете и се отказали от проекта си в Кърджали.
hard admin

*

Top