Кърджали, туризъм и инвестиции: „Търговската” за занаятчии, „Водното” за състезания

Старата главна улица на Кърджали да се превърне в туристическа чаршия на занаятите, а водните площи в региона да станат жадувана цел за всяка туроператорска фирма от цял свят в бранша. Това бяха основните теми и стратегията, която обсъждаха кметът на Кърджали Хасан Азис и асоциацията по туризъм „Перперикон” на първата своя съвместна среща. Ръководството на Общината уважи поканата на бизнес-задругата, която бе създадена само преди седмици.
От „Перперикон” предложиха на градоначалника да се затвори улица „Републиканска” от движение за автомобили и да се превърне в „Улица на занаятите и екопродукта”, като на нея родопски производители представят своите постижения на туристите в сферата. Бившето спортно училище пък да се превърне в музей на занаятите, бе визията на членовете на асоциацията за промяна на визията в старата част на Кърджали.
„Искаме всички кърджалийци да бъдат част от асоциацията. Туризмът е индустрията, която ще промени облика на града ни”, заяви председателят й инж. Фахри Идриз.
От друга страна кметът Хасан Азис предложи мощна маркетингова кампания на региона. Амбициите на градоначалника са дори в сферата на риболовния туризъм. „Кърджали има огромни възможности, които трябва да се рекламират. Необходимо е да излезем на международния пазар. Нямаме участие в нито едно изложение, а тепърва е нужно да го направим. Да бъдем по-активни чрез стратегия за водния туризъм. Кърджали разполага с потенциал, трябва да създадем стратегия за водните ни площи. Да развиваме структурата край бреговете на язовирите „Кърджали” и „Студен кладенец”. В туристическата инфраструктура влиза и Водното огледало. По водите му вече има желание от гърци да се организират състезания с джетове, допълни Хасан Азис. По думите му, той ще инициира срещи с всички клубове и федерации по водомоторен спорт, предлагайки им именно ползване на водното съоръжение. „Ние разполагаме с това, а какво вие може да направите на него? Предоставяме ви ползването му без пари”, бяха думите на кмета, според когото това е още една инвестиция.
Той отново подчерта, че общината се готви за най-мащабната рекламна кампания на региона с изложбата, която ще се състои в Белгия за дните на Кърджали. Както вече съобщихме, тя ще е в рамките на месеците септември и октомври. За пет седмици Кърджали ще бъде рекламиран в Европа. Европейският парламент, Комитетът на регионите, градовете Брюксел, Гент и Лиеж ще видят какво предлага Кърджали на чужденците. Единен туристически продукт, който да бъде презентиран в цял свят е идеята на кмета, споделена на срещата с бизнесмените от „Перперикон”. По време на нея той покани за участие в инициативата „Да привлечем Европа край Арда” и представители на асоциацията. Покани бяха направени и за съвместни заседания със Съвета по туризъм в Общината за обща стратегия за действия.

„Трябва да има повече неправителствени организации. Целите на асоциация „Перперикон” съвпадат с тези на Общината за развитие на туризма. Общият поглед, този в една посока, е много важен за превръщането на този бранш в индустрия. Ние сме длъжни да създадем продукт, който да се конкурира с останалите региони в страната, но и с тези в чужбина. Освен това, градът трябва да разширява възможностите си за реализация в туризма. Кърджали е време да излезе на международната сцена. Спокойно можем да рекламираме града в Русия и Турция. Напливът от туристи в момента от тези две държави е на Пампорово и Боровец, трябва обаче да ги привличаме и тук”, заяви Хасан Азис.

hard admin

*

Top