Кърджали чисти България най-добре след София и Силистра

Област Кърджали е на второ място в страната по брой доброволци, участвали в кампанията „Да изчистим България за един ден” през миналата 2012 г., след Силистра и София, отчете на работна среща в областната администрация координаторът на проекта Мария Лазарова. В подреждането по райони за планиране, Южен централен район, в който попадат Кърджали, Хасково, Пловдив, Смолян и Пазарджик заема трето място след Югозападния и Югоизточния региони. Като цяло по активност в най-голямата доброволческа инициатива в света българите отстъпват само на Швеция. Там в почистването са се включили 675 000 души при 323 000 у нас. Но по количество отпадъци, събрани в рамките на един ден, страната ни е водеща.

Мария Лазарова благодари на държавните  институции, общините, фирмите, гражданите и учениците от област Кърджали  за изключителното им представяне в кампанията, което е едновременно впечатляващо и задължаващо с оглед на предстоящото издание. Областният управител Иванка Таушанова насърчи всички доброволци да проявят още по-голяма активност и да не позволяват резултатите от труда им да бъдат заличени. Областна администрация поддържа на сайта си секция за екосигнали, които биват препращани по компетентност на отговорните институции и следи за разрешаването им, създадена е и фейсбук-група „Да изчистим България за един ден – област Кърджали”.
През 2013 г. денят на голямото чистене ще е 20 април. През 2012 г. бяха събрани 26 000 т отпадъци и 500 т боклуци в горите, отбелязани бяха 3000 мръсни зони, ликвидирани бяха 530 незаконни сметища. Мария Лазарова обобщи постиженията на кампанията до сега и предстоящите дейности до края на април. „Да изчистим България за един ден” продължава да разширява партньорската си мрежа сред институциите, бизнеса и неправителствения сектор. През първата седмица на месец март ще се проведе голямото маркиране на замърсените зони, които ще бъдат добавени на интерактивната карта. Вече гражданите ще могат да ги посочват и с мобилен телефон. Съвместно с МОСВ е планирана акцията „Най-чист регион”, в която наградата ще е рекламно телевизионно време. Наред с областна администрация Кърджали, която е сред водещите партньори, знамето на кампанията бе връчено и на общините. По идея на областния управител Иванка Таушанова то бе предоставено и на инспектората по образование, заради високата активност на училищата. На информационната среща присъстваха представители на местната власт, РИО, териториалните структури на държавната администрация, ОДК-Детски и младежки парламент.
hard admin

*

Top