Кърджали ще гостува на Белгия за празника на града

Изложби ще популяризират Кърджали в Белгия. Идеята е с различни мероприятия в навечерието на Деня на Кърджали-21 октомври, общината да представи своето богатото културно- историческо наследство, възможностите за развитие на туризма в региона,  бизнеса и хората на Кърджали.
В тази връзка кметът на община Кърджали инж.Хасан Азис проведе поредица от срещи в Белгия. Той беше придружаван от археолога Николай Овчаров, който проучва открития от Иван Балкански скален град Перперикон.
На 17 март 2014г. инж.Азис разговаря с посланика на България в Брюксел Н.Пр. Веселин Вълканов, който изрази готовност за пълно съдействие при организиране на проявите, инициирани от община Кърджали.Същия ден бяха проведени срещи в Комитета на регионите и в Европейския парламент за експониране на изложба в двете европейски институции, представяща скалния град на траките Перперикон и другите уникални археологически паметници , природните забележителности  на Кърджали, както и възможностите за бизнесконтакти на Кърджали  и Белгия.
На 18 март 2014г. инж.Азис, археологът Овчаров, посланик Вълканов  и представителят на НСОРБ в Комитета на регионите Камен Куманов обсъдиха възможността за представяне на Кърджали в Гент (център на провинция Източна Фландрия в Белгия) с кмета на община Гент  г-н  Даниел Термонт и почетния консул на България в Източна Фландрия г-н Вили ван Импе. Домакините изразиха готовност  да съдействат за презентиране на Източните Родопи чрез организиране на изложба и среща на бизнеса от двете общини. Почетният консул  при посещението си в България през  юли ще гостува и в Кърджали, за да се запознае на място с града ни, съобщиха от пресцентъра на Общинска администрация.
Същия ден инж.Азис, посланик Вълканов и евродепутатът Метин Казак  посетиха и  община Лиеж (градът е център на провинция Лиеж). На среща с кмета  на общината и сенатор  г-н Уили Демейер беше коментирана отново идеята за гостуване на Кърджали в този град, както и разработването на общи проекти в различни области между двете общини. Специално внимание беше отделена на възможността за презентиране на Перперикон във факултета по Археология в Местния университет.
Кърджали е сред десетте най-големи градове на България, заради мирното съжителство на различни етноси е придобил популярност като столица на толерантността, подчерта при представянето на общината инж.Азис, който е втори мандат член на Комитета на регионите. Той каза, че Кърджали е една от най-активните български общини изпълняваща мащабни проекти по европейски програми. Желанието ни е да помогнем за развитието на нашия град чрез представянето му и извън институциите в Брюксел, посочи инж.Азис.
Овчаров каза, че в Кърджали е  една от най-големите концентрации на археологически паметници на тракийската цивилизация, на територията на общината е и Перперикон, най-големият тракийски град на Балканите. Перперикон се посещава от туристи от Германия, Франция, надяваме се след неговото представяне тук към него да проявят интерес и туристи от Белгия, посочи той.
На срещата присъстваха и заместник кметовете по култура на Кърджали и Лиеж Елисавета Кехайова и Мехмед Айдоду.
Коментирана беше възможността за едновремено представяне на Източните Родопи в Гент и Лиеж и създаване на по-дълготрайно сътрудничество между Кърджали и Лиеж. Желанието на  кмета на Кърджали е на  тези презентации на общината в Белгия да присъстват общински съветници, представители на фирми от сферата на туризма, на НПО и др.
Инж.Азис ще търси подкрепа за това най-мащабно представяне на българска община в столицата на Европа – Брюксел, както и в съседните провинции от Министерство на икономиката и туризма и Министерство на културата.
На снимката: Кметът на Кърджали инж. Хасан Азис с кмета на община Гент Даниел Термонт, посланик Веселин Вълканов и почетния консул на България в Източна Фландрия Вили ван Импе
hard admin

*

Top