Кърджали ще се заобикаля за 17-18 минути

Кърджали ще бъде заобикалян от тежките камиони за 17-18 минути по така нар. Обходен път. Товарните автомобили, които ще се движат по Транснационалния коридор №9, ще бъдат пренасочвани към село Черна скала. Те ще заобикалят града от изток, минавайки  край  кариерите на „Бентонит”. Оттам чрез „детелина” ще преминават над Оловния завод на ОЦК, ще пресичат язовир “Студен кладенец” по мост  и след промишлена зона Юг ще се включват в пътя за Момчилград. Допустимата скорост по 14-километровия двулентов път ще бъде 90 км в час.
Както вече 24rodopi.com писа, очаква се до края на 2014 г. да започне строителството на първия етап от Околовръстното на Кърджали.
Идейният проект е  готов, очаква се през февруари да бъде готов работния проект за трасето, съобщи областният управител на Кърджали Бисер Николов. Предстои среща в Агенция „Пътна структура”,  за  да се уточнят параметрите. Общата стойност на проекта възлиза на 240 милиона лева, като финансирането ще бъде от Оперативна програма „Транспорт”.
Първият етап от строителството включва изграждане на трасето от ОЦК до пътя за Момчилград. Предвижда се изграждането на голям мост над язовир „Студен кладенец”, както и пътна отсечка през Долна и Горна Гледка. Включването на пътя Кърджали – Маказа – Комотини ще става при бетоновия възела на „Устра”.
Вторият етап  предвижда изграждането на отсечката от Черна скала през кариерата на „Бентонит” до кръстовището за ОЦК.

Както вече 24rodopi.com писа, експертния съвет при Агенция “Пътна инфраструктура”  е обсъдил два идейни варианта. Предложението на “Пътпроект” е било за изграждане на обходен път на обща стойност 188 милиона лева – с 5 виадукта, 10 надлеза, 12 подлеза и мост с дължина близо 1 км. над язовир “Студен кладенец”. Този вариант е отпаднал, като комисията е предпочела втория вариант – заобикалянето на града от изток.

hard admin

*

Top