Кърджали я избра за лекар на годината, министерството я дискриминира!?

Абсурдистан!? Закон ни праща при „некомпетентни” лекари когато джипито почива
Източните Родопи, България, 2013 година. Болници заплашени от фалит, недостиг на общопрактикуващи лекари и един… пореден законов абсурд в държавата. Кърджалийски доктор със специалност по спешна медицина и 15 години трудов стаж желае да стане общопрактикуващ лекар. Избраната за лекар на годината в Кърджали за 2009 година- доктор Леман Рашид обаче не може да стори това поради Закон от същата тази година, който забранява на медици специализирали вътрешни болести, кардиология или спешна медицина да заемат практика на джипи. Друг член от Закона за здравето обаче елиминира този при лекарите, специализирали преди 2009 година. След редица жалби и писма до Здравното министерство, отговорът бил: „Общопрактикуващият лекар изпълнява високообществена дейност и не може да се допускат неквалифицирани лица понеже е възможно да се застраши живота на пациентите”.
„Поредният абсурд в държавата. Следваща наредба освобождава джипитата от 24-часовото разположение, нощните дежурства, както и тези по празниците, като през това време всички пациенти се насочват към спешните кабинети. В тях обаче, според закона, могат да работят и лекари без специалност. В конкретния случай, дежурният кабинет, който аз ръководя в кърджалийската болница, не застрашава ли живота на пациента? Изводът е, че аз мога да поемам работата на общопрактикуващия лекар, но в същото време не мога да стана такъв. Единственият вариант е да се завърши специализация по обща медицина-нещо, което всеки студент е преминал по време на обучението си в университета. В същото време при недостига на кадри се губи време и финансов ресурс”, казва д-р Рашид.
Кърджалийският лекар вече е записала специализацията, но не спира да се бори със законовите недомислия. Тя е запознала и Лекарския съюз със случая, но оттам са препратили писмото й до Здравното министерство. Казусът е влязъл и в Комисията за защита от дискриминация, но и там нещата са зациклили и отговор няма. По този начин д-р Рашид не може да се обърне към съдебните инстанции. „Министерството има два варианта-или да признае, че ме е дискриминирало, или че допуска „неквалифицирани” кадри в спешните отделения. Всичко е едно недомислие, облечено в закони”, довършва кърджалийския лекар.
От 6 години д-р Рашид е шеф на Спешното отделение в болницата в Кърджали. Специализира втора година обща медицина, решена е обаче този път гласът й да се чуе, като случаят влезе в български и европейски съдилища.
Източните Родопи, България, мястото където лекарите все повече стават изчезващ вид.
hard admin

*

Top