Късче злато с тегло 13,45 грама открил на 5 см под земята край Кърджали Кирил Стаменов

7,5 г златни люспи успяха да извадят от чувал с пясък, изгребан от дъното на пресъхнала река във Видинско участници в първия за годината национален събор на

Българска асоциация за търсене на самородно злато и метеорити. Според професионалисти това е страхотен удар, тъй като добив на 1 г от 1 куб. м се смята за сигурен показател за добро находище.

Съборът продължи три дни в близост до известната Златна нива в землището на Долно ново село, в него взеха участие около 50 от над 350-те организирани членове на учредената през октомври м.г. асоциация, съобщава „Преса”. Няколко разнокалибрени сепаратора, работещи на ток, демонстрира Андрей Колев от Монтана, който от две години продава малогабаритната си техника в ЮАР и Ботсвана. Сред придошлите от цялата страна имаше двама пилоти на „Боинг”, лекари, студенти, компютърни специалисти, някои бяха дори семейно.

Целта на сбирката е да бъдат демонстрирани най-нови технологии за ръчен добив на скъпоценния метал и хората да се опознаят, коментира председателят на БАТСЗМ Кирил Стаменов. Златната нива е сред най-известните находища в Югоизточна България, близо до нея още в античността е имало открит златен рудник, разработван от древните траки.

Стаменов е бивш работник в „Кремиковци”, от 35 години проучва родните находища и ги картографира. За тези три десетилетия през ръцете му са преминали хиляди кубици пясък и баластра. Най-големият му успех е откриването на късче злато с тегло 13,45 г с помощта на металдетектор само на 5 см под повърхността на земята край Кърджали.

Мечтата на Стаменов е до една-две години българската асоциация да стане член на световната, а родни златотърсачи да участват в традиционните международни състезания.

Тази година през юни за първи път ще има състезание в землището на курорта Старозагорски минерални бани.

hard admin

*

Top