Лекарите в Кърджали: Грипът ще ни удари към 15 януари

Грипът се очаква да ни удари след края на ученическата ваканция на 6 януари. Това са предположенията на личните лекари в Кърджали.
“Трябва да се избягва посещаването на места, където се струпват много хора. За сега няма вълна от болни с грипни симптоми, говорим само за вируси, но тръгнат ли децата на училище нещата ще се променят”, твърдят лекарите. Те очакват ситуацията да се утежни около 15 януари.
Необичайно топлото време в началото на януари също е рисков фактор за появата на грипна вълна. В други години тя обикновено възниква през февруари.
Засега се наблюдава лек ръст на острите респираторни заболявания. По данни на Регионалната здравна инспекция, към петък заболеваемостта в област Кърджали е била 30 на 10 000. Прогнозите са за 5-кратно увеличение на болните в периода от 15 януари до края на месеца.
По наблюдения на здравните инспектори сега върлуват два вируса. Единият предизвиква висока температура, повръщане и диария, а другият, който е парагрипен – висока температура, болки в мускулите, суха и честа кашлица и се повлиява по-трудно от медикаменти.
Тази година има и нов грипен вирус, от тип В “Масачузетс”, който е непознат за България. Той е характерен с висока температура и кашлица, не води толкова до епидемия, но може да увреди бъбреците или да се развие в пневмония.
hard admin

*

Top