Лекарите в Кърджали спасиха 28-годишен, коремните му органи се изместили вляво след ПТП

Лекарите в МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски” в Кърджали успешно извършиха рядко срещана спешна операция на 28-годишен мъж, пострадал при пътно-транспортно произшествие. В резултат на травмата той е получил 20-сантиметрово разкъсване  на ляв диафрагмен купол, съобщиха от лечебното заведение. Вследствие на това голяма част от коремните органи се изместват в лявата гръдна половина.   
Пациентът е диагностициран от д-р Огнян Рангелов, поет и успешно опериран от д-р Александър Милчев, д-р Мариана Вутова и д-р Мюмюн Мехмед. Случаят е  интересен  поради рядкостта на описаната травма – запазване интактни паренхимните органи – далак и черен дроб. Едновременно са извършени операции върху две кухини – коремна и гръдна.
Операцията беше възможна и поради наложеното разделно интубиране на ляв и десен  бял дроб от анестезиолозите д-р Петър Бахчеджиев и д-р Иванка Рачева.
В момента 28-годишният мъж е със стабилни показатели. Лечението продължава в Отделението по анестезиология  и интензивно лечение на МБАЛ „Д-Р Атанас Дафовски”, допълниха от здравното заведение.
24rodopi.com
hard admin

*

Top