Лекарите от МБАЛ „Кърджали“ излизат на протест, очакват подкрепа от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“?

Медиците от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) „Кърджали” са в стачна готовност и очакват подкрепа от колегите си от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”. Лекарите и медсестрите, които са базирани в сградата на бул. „Тракия” 19 имат намерение да излязат на протест идващата седмица, ако Националната здравноосигурителна каса не изплати заработените здравни услуги на 100 процента. В петък лекари и медицински персонал излязоха на едночасов протест пред входа на болницата, която се помещава в сградата на поликлиниката, съобщи д-р Асен Крачунов. Той подчерта, че исканията не са политически. Сред желаещите да протестират има хора с различни политически убеждения. Затова няма да има призиви за оставка на кабинета, както и искане да понесат отговорност тези, които похарчиха парите на касата.
Д-р Крачунов отбеляза, че ще се настоява касата да се разплати не на 80%, а на100%. На 6 ноември Лекарският съюз в Кърджали ще вземе решение за общи стачни действия, ако няма реакция на касата. Надяваме се да бъдем подкрепени и от колегите от МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, заяви д-р Крачунов.
Бившата окръжна болница има сериозни проблеми след като Върховният съд осъди МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” и д-р Чанков Митрев да платят солидарно на малолетния М. Ч., представляван от родителите си, 404 161 лева и 71 стотинки. Както 24rodopi.com първи писа, 6-годишното дете е осакатено след лечение в болницата. Освен обезщетението, болницата ще плати и 32 000 лева съдебни разноски.
Само болницата в Смолян има осигурени средства за заплати до края на годината, това пък съобщи народният представител Даниела Дариткова.
Георги Кулов, Петър Калчев

hard admin

*

Top