Лек спад на цените на жилищата в Кърджали

Поевтиняването на жилищата в България е продължило и през третото тримесечие на годината, показват данни на Националния статистически институт (НСИ). В сравнение със същия период на миналата година намалението на цените е с 2.2%, а само за трите месеца преди това спадът е с 0.5%.

В Кърджали средната цена е 681.83 лева на кв. метър, което е спад с 0.6 % спрямо предходния период – от април до юни.

Най-голям спад има в цените на жилища в Кюстендил, Монтана и Пазарджик, като най-скъпи продължават да са имотите в София и Варна. Веднага след тях се нарежда и Бургас.

Средната пазарна цена на жилище в България е 881 лв. през третото тримесечие на тази година. За сравнение – в края на 2010 г. тя е била 946 лв. Статистиката изключва новопостроените апартаменти, луксозни имоти и къщи, а данните са от реално сключени сделки в областните градове.

Според НСИ сред областните градове най-евтини жилища има в Кюстендил, следвани от Габрово и Видин. При последните две обаче има увеличение на цените през юли-септември спрямо периода април-юни. Ръст има и във Велико Търново, Шумен, Стара Загора, Плевен, Русе, Добрич и Смолян.

hard admin

*

Top