Лечебната билка измества тютюна! „Кърджали Табак“ залага на 250 дка бял риган

Белият риган ще измести тютюна в много населени  места в общините Крумовград, Кирково, Джебел и Момчилград още през тази година. Решението за старт на алтернативната култура е на „Кърджали Табак”. Дружеството вече подписва договори със стопани, които ще отглеждат лечебната билка. За тази година са заложени 250 декара посеви с растението.
Дейността по изкупуването и обработването на белия риган ще се ръководи и контролира от бившия депутат Юнал Тасим, съобщиха за 24rodopi.com от тютюневото дружество. „Навсякъде, където ще се отглежда белият риган, вече са направени проучвания на почвата и те показват, че тази билка може да вирее и да дава добри добиви”, поясниха експерти.
 Още преди 12 години крумовградчанинът имаше най-голямата плантация с лечебната трева в България.
„Риганът е много интересна култура, а най-хубавото при нея е, че има сигурен пазар и сигурна цена. От декар съм вадил по 450 кг, които съм продавал по 80 стотинки за килограм. Сушата, която се наблюдава през последните години у нас се отразява на ригана доста добре, защото той е сухоустойчиво растение, на което при цъфтеж му трябват високи температури. Това се отнася и за периода на прибирането му от полето, тъй като при дъжд растението почернява”, заяви един от младите фермери в региона, който ще работи по програмата на „Кърджали Табак”.
Риганът е многогодишно тревисто растение, високо 50-70 см. Коренището е разклонено, често пълзящо. Стъблото е четириръбесто, изправено, леко мъхесто, листата са яйцевидни, цветчетата – дребни, многобройни, събрани в щитовидни съцветия.
Риганът не е взискателен към почвата, но на тежки глинести и кисели почви расте лошо. Той предпочита откритите и слънчеви места. Понася много добре зимните студове и в края на февруари започва вегетацията. Цъфти през юни-юли от втората година на живота си.
Почвата, на която ще се отглежда риганът, се изорава на дълбочина 25-27 см, като едновременно с оранта се внасят при необходимост до 30 кг/дка суперфосфат и до 15 кг/дка калиева сол. През пролетта, непосредствено преди разсаждането, почвата се бранува и култивира.
По време на вегетацията насажденията следва да се поддържат чисти от плевели, като за целта междуредията се окопават механизирано 2-3 пъти, а почвата между растенията 2 пъти – ръчно. Първото култивиране на междуредията и окопаването между растенията се прави през февруари преди началото на вегетацията, второто- след първия откос.
Риганът се размножава по два начина: чрез директна сеитба на семената и чрез разсади. За директна сеитба са необходими 200-400 грама семена за един декар, като семената се заравят на дълбочина 1-1,5 см. Разсадите се засаждат на открито през есента или през пролетта, като се спазват следните разстояния: 70 см между редовете и 20 см между растенията.
Риганът се бере по време на масов цъфтеж, започвайки от втората година. Растенията се режат на височина 15-20 см от повърхността на почвата, така че стъблата да са колкото може по-малки. За добиване на етерично масло, суровината се преработва по метода на водната дестилация в свеж вид. Ако риганът ще се продава във вид на суха дрога, свежите стръкове се подготвят във вид на букети и се суши в сухи и проветриви сенчести помещения или в сушилня при температура 35-40 градуса по Целзий.
През втората година се добиват 100-150 кг суха маса от един декар, а през следващите – 500-600 кг. Добивът на етерично масло е в рамките на на 1-1,3 кг/дка през първата година и 5-6,5 кг/дка през следващите.
Риганът и продуктите от него имат изключително широко приложение в парфюмерийната, козметичната и хранително-вкусовата промишленост. Като лечебна билка има антисептично, отхрачващо, антиспастично и успокояващо нервната система действие. Използва се при възпаление на дихателните пътища, като успокояващо кашлицата средство, при стомашни болки, чернодробни и жлъчни заболявания. Прилага се под формата на чай.
Риганът е чудесен медонос. От насаждения с риган се добиват приблизително 10-15 кг мед от един декар.
24rodopi.com
hard admin

*

Top