Лиляна Павлова: Община Кърджали трябва да заложи в бюджета си пари за превенция на свлачищата

Община Кърджали трябва да заложи в бюджета си за тази година средства за аварийно укрепване на свлачища, както и финанси за превантивни дейности. Това препоръча министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при посещението си в областния град. Тя се запозна на място с пораженията вследствие на активизиралото се свлачище в Сипей.
„Очакваме Общината да подготви проект, който през областния управител да бъде внесен в Междуведомствената комисия по бедствия и аварии. Разговарях с кмета Хасан Азис, който обяви, че евакуираните жители на селото са настанени в общежитие. От БЧК ще им бъдат предоставени храна и вода. Ситуацията в цялата страна е тежка заради образуваните свлачища, като най-големият проблем е липсата на превантивни мерки през годините”, заяви Павлова.
Тя допълни, че ще е необходим огромен финансов ресурс за укрепване на свлачището по пътя между Момчилград и Крумовград. Министърът е възложила на Областното пътно управление да изготви необходимите варианти за аварийно укрепване на участъка, за да може по него да минават линейки и специализирани автомобили. Пътният трафик към момента обаче ще бъде пренасочван по друг маршрут.
24rodopi.com
hard admin

*

Top