Литуратурни таланти на Кърджали печелят национални награди

Възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев” – лауреати на Национален конкурс, посветен на 100 години от освобождението на Кърджали и  Балканската война

 

На тържествена церемония в Обединен детски комплекс – Кърджали бяха връчени наградите от приключилия Национален конкурс „Вълшебният свят на Родопите”.  Проявата е част от Националния календар на извънучилищните дейности на МОМН.  Домакин на форума бе ОДК – Кърджали, с подкрепата на РИО на МОМН и  Община Кърджали. Националните дни на детското изкуство ” Вълшебният свят на Родопите –Кърджали 2012″ имат за цел да запознаят участниците с разнообразието, колорита, богатата духовна култура на Източните Родопи и да създадат подходяща творческа атмосфера за изява на талантливите деца от цяла България.  През 2012 година това бе петото издание на Националните дни на детското изкуство „Вълшебният свят на Родопите”, които са част от празничната програма за Деня на Кърджали – 21 октомври. За първи път тази година,  в Дните на детското изкуство,  се организира и Националният конкурс за есе и стихотворение на тема: „Освобождението” .

Госпожа  Елисавета Кехайова – заместник кмет на Община Кърджали и господин   Гроздан Колев – Началник на РИО връчиха наградите на победителите.

Журито отличи най-талантливите млади творци сред многобройните участници в националната юбилейна проява. Младите възпитаници на Гимназия „Христо Ботев”  обраха първите награди в почти всички категории. За писане на стихотворение първа награда спечели Теодора Добрева от 9 клас. Тя бе отличена и със специалната награда на кмета на община Кърджали – плакет.  На второ място бе класиран Тургай Местан от 8 клас. Лауреатите за  писане на есе са Боян Каменов от 9клас –  второ място  и Деница Георгиева от 10клас, спечелила трета награда. С поощрителна награда бе отличена Станислава Чотрова от 8клас за разказа  й, посветен на освобождението на Кърджали „Война в делничен ден”.

Повечето награди от конкурса за фотография  също бяха спечелени от  възпитаници на кърджалийската езикова гимназия. – Виктория Грозева от 8клас – първо място, Зорница Запрянова от 8 клас  – трето място. Гергана Вакарелова от 9клас  бе отличена със  специална награда от Националния дворец на децата – София. Станимир Каракашев от 10 клас получи поощрителна награда.

hard admin

*

Top