Ловецът на вампири Димитров надмина четящия записки Овчаров: Кърджали се е казвал Вишеград

Кърджали се е казвал Вишеград, твърди шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров. Уволненият от Бойко Борисов бивш министър без портфейл най-вероятно ще напусне в близко време поста, а за неговото място се гласи археологът Николай Овчаров, който работи на Перперикон със записките на откривателя на скалния град Иван Балкански. Овчаров търси лоби в ДПС.
В последните дни двамата се надпреварват в медиите със „сензации”. Вижте какво написа днес в „Марица” Димитров:
 
Буря в чаша вода е вдигането на толкова шум, страната има далече по-сериозни проблеми. Би трябвало да се занимаваме с тях, а не с това, че Паша дере ще се казва Генералски дол. Да не говорим за опасенията за нов възродителен процес – какъв възродителен процес, като не става дума за смяна на имена на хора, за пренебрегване на личната воля на граждани. Става дума за местности в чисто български град, където 99 процента от населението е българско и иска местностите да имат български, разбираеми имена.
Няма нищо странно в това да се сменят имена. Бил съм общински съветник, сменяли сме купища – на комунисти, партизани, с отношение към СССР. Сменяли сме имена с обидно съдържание – Долна Гнойница, Горно Уйно. В Бургас само преди година смениха 600 имена от турски и гръцки произход – не се вдигна никакъв шум. Защо сега във Варна е този скандал – вероятно става въпрос за политически битки на местно равнище, а смяната на имената се използва като повод. А и необмисленото решение на областния управител да отмени не само това решение, а цялата сесия, става повод противоборстващи с него политически сили да се активират.
Неслучайно се акцентира върху това, че са сменили турски имена. Не са само турски, голяма част са гръцки – Варна е била гръцки град до Освобождението. А и защо се бъркаме в работите на един град и го превръщаме в национален проблем? Решил е градът, прави го. А и не става въпрос за името за града, а за местности по няколко декара. В Бургас например имаше местности с гадни имена – Гол гъз например. Ето Чепеларе значи мръсно място. Но населението не се задълбочава в значението на името, което се е наложило. Е, възможно е градът да има хубаво българско старо име, ако се поровят, сигурно ще открият такова.
Чета някои предлагат шеговита смяна на имена – Пазарджик в Минимаркет, Хасково в Царско село. Защо трябва да се превеждат имена, които са се наложили? В продължение на столетията и ние българите сме дали имена – Кърджали например се е казвал Вишеград. Но не съм привърженик на сменяне на имената на градове и дори улици. От опита ми на общински съветник знам, че това ще доведе до смяна на лични карти, нотариални актове, други документи, а това е ужасно, особено за големите градове. Затова във Варна и Бургас сменят само имената на крайградски местности, което не налага смяна на документи. Искат хората, правят го, нали сме представителна демокрация и управляващите отразяват мнението на гражданите. А и проблемът не е фатален – сменя се населението, сменят се имената. Никой не вдигна шум, пък и не е редно, при смяната на имената на българските села и градове в днешна турска Тракия.
Лозенград, в който преди десетилетия са живеели българи, а сега няма нито едно българско семейство, днес се казва Къркларели. Дедеагач не означава нищо за гърците, но Александруполис е Градът на Александър за новопридошлото там гръцко население, Гюмюрджина е Комотини.
Трябва да сме наясно също, че голям брой думи, които смятаме за турски, са всъщност ирански и са дошли по нашите земи с прабългарите. Според едно от научните мнения името на връх Мусала е точно такова име – наскоро получих книга на иранските думи в нашия език. В последните три десетилетия българската историческа наука успя да докаже, че прабългарите са не тюрки, а принадлежат към иранския клон на индоевропейските народи.
Цялата шумотевица ще мине от ден до пладне, докато я измести следващият скандал. А скандали има, но българската журналистика сякаш не ги усеща. Тя изобщо не реагира на много важно съобщение от 6 януари, което означава, че губим територия и население, може би завинаги. За 24 г. не успяхме да ребългаризираме Македония. И ето, появи се съобщение, че Македония създава общи посолства със Сърбия – това е начало на връщането на Македония в Сърбия. Как може две държави да имат еднаква външна политика?! И присъединяването ще стане на напълно законна основа. При референдума за независимост на Македония беше: Съгласни ли сте Македония да бъде независима държава с възможност да се присъедини отново към Югославия?
Те отговориха: Да. Ето това става, това е наистина голяма, чудовищна национална загуба. Нанесен е удар по стремежите ни да установим приятелски отношения с Македония. Ние обаче не я забелязваме, а се занимаваме с 15 дерета край Варна. Очаквам албанците да реагират остро в тия дни, а ние сме се вторачили в Паша дере край Варна!
 
На снимката: Камили във Вишеград!? Днес по същата линия минава автобус №13
hard admin

*

Top