„Лудо сърце”, бензин в кръвта и съдбата се превръща в статистика

Много истории, никаква поука

Жельо МИХОВ

Въздухът трепти от далечни басове. Ръмжене на мотор заглушава шума на останалия автомобилен трафик. Тътенът наближава ведно със слабо разбираема мелодичност. След малко по булеварда профучава тунингован „баварец” от миналия век, черни джамове са скрили шофьора, но не и музикалните му предпочитания. Кънти хитов микс, сякаш правен от диджей от някой чалга бар по време на „Лейдис найт”. Колата отминава, а отзад липсва само култов надпис от ранния балкански сюрреализъм на деветдесетте-„Луд съм!”, „Дели юрек”, „Другата ми кола е „Ферари”, „След третата ги карам на Луната” и друго „невероятно творчество”.
„Газ, газ, е*и ги всички, зад волана съм аз, да се пазят останалите, ще ги ям!”, се репчеше преди време млад келеш преди наистина да ги „изяде”. Хапна точно един голям… дирек край платното. Строши колата, а за спомен от нея после си запази само спойлера. Вероятно до ден-днешен го държи нейде в мазето с останалите си приключения, но няма значение. Малкият дявол, както се вика, но дори и той идва почти винаги след като в главите влезнат стотици други бесове. Всеки един от тях е страшен, но не всеки може да си вади поуките. Други просто нямат втори шанс, за да го направят…

***
„Помощ, умирам! Викнете линейка!”. Тези викове чуват жители на кърджалийския квартал „Байкал” в ранното утро на 17 октомври тази година. Минути преди това ги събужда мощен тътен от удар на железа. „Не чух спирачки, просто удар. Такъв звук не съм чувала в живота си”, разказва жена от съседна къща, която около 4 часа сутринта първа подава сигнала за катастрофа.
Лек автомобил „БМВ” се спуска от комплекс „Резиденция” по посока Кърджали. В близост до бившата механа в „Байкал” колата излита от пътя и се преобръща по таван.
24-годишният шофьор загива, а 22-годишно момче е настанено в болницата със счупени ключици.
„Момчето беше седнало на метри от колата и викаше за помощ. Не даваше да го докоснат, казвайки, че го боли цялото тяло. Постоянно повтаряше: „Търсете шофьора, търсете шофьора!”, разказват очевидци. По-думите им близо 4 часа е трябвало на екипите, за да открият тялото на другото момче, което е прелетяло около 60 метра след мястото на сблъсъка. Намерено е в дере, в близка градина. „Как се е озовало там, не знам. Какъв е бил този удар, че тялото да изхвърчи на такова разстояние, през дърветата!? В най-големия дъжд, полицаи и пожарникари го търсеха”, разказват от квартала.
Часове наред роднини на пострадалите събираха вещите на двамата, разпръснати на десетки метри от колата.

***
Студенти се забавляват на своя празник. Градът е Смолян, купонът е голям.
Ден след празника решават да се прибират към Пловдив. На завоите край Бачково шофьорът не преценява скоростта на „БМВ”-то си и автомобилът излита на един от тях. За жалост, точно на място с откъснато от друго произшествие мантинела. Немското возило се приземява по таван в ледената река Чая.
Шофьорът на автомобила бил луд по марката с трите букви, показва страницата му във Фейсбук. Обичал високите скорости, а наскоро тунинговал и колата си. Вече няма никакво значение…
Две момчета и две момичета, всички на по 22-години, никога повече няма да се върнат при родителите си. Това за тях бе последният студентски празник, последният купон.

***
Лято, привечер, Родопите. Спокойствието и тишината по пътя между Рудозем и село Чепинци е раздрано от рев на няколко мотоциклета, които летят по асфалта в бясна гонка. Минути по-късно състезанието за 21-годишен мъж приключва завинаги. Момчето дава газ, за да изпревари останалите, предната гума на мощния „Кавазаки Нинджа” среща препятствие и младежът полита. Тялото му се удря в табела встрани от пътя. Моторът е летял със 170 км/ч.
Свидетели на страшната гледка стават приятелите на моториста. Пръв при тялото му идва 44-годишен учител в местно школо и също любител на екстремните преживявания. Прави изкуствено дишане на младежа, но всичко вече е приключило…
Шефът на полицията тогава констатира само: „Имаме данни, че по този път се правят редовно гонки”.

***
17-годишен младеж обичал купоните с приятели. Потвърждават го снимките му във Фейсбук. Обичал обаче и автомобила на дядо си, твърдят запознати. Харесвал и високите скорости, категорични са експертизите.
В една есенна утрин, тийнейджърът взема ключовете и подкарва „Мерцедес”-а на дядо си. Дава газ и със 130 км/ч колата изхвърча в 30-метрово дере по пътя Смолян-Рудозем. Повече от три часа са необходими на пожарникари и полицаи, за да извадят тялото на момчето. Експертизите за употреба на алкохол така и не бяха обявени от полицията. Според познати на 17-годишния обаче, той често имал навика да… пие и да шофира, настъпвайки здраво газта.

***
Много съдби, много истории, много примери, огромна статистика и никаква поука.

На снимките:
1.Трупът на водача бе открит на 60 метра от смачканото БМВ;
2.Месец юли. „Мерцедес” се обърна по таван на пътя Момчилград-Кърджали, малко след разклона за село Глухар. Четирима младежи са пътували в колата и за щастие, никой не е пострадал. Връщали са се от басейн, когато немското возило занася на мократа настилка след лекия дъжд и излиза от пътя. Причината-висока скорост;
3.Четирима загинаха в река Чая на връщане от студентски купон в Пампорово

hard admin

*

Top