Лъжат министър Стоянович, че Овчаров е открил Перперикон!? Пак забравиха стореното от Иван Балкански

Министърът на културата Петър Стоянович бе излъган по време на обиколката на Перперикон, че тракийският комплекс е откритие на археолога Николай Овчаров. Самият Овчаров на няколко пъти подчерта, че Перперикон е негово откритие.

Скандалният град е открит от покойния вече кърджалийски археолог Иван Балкански. Негови записки са изчезнали преди години и сега има съмнение, че на база бележките на Балкански всяко лято се откриват сензационни находки в точно определени терени.

Междувременно Стоянович призова за държавническо решение по казуса с реставрацията на Перперикон.

“Пропадането на проект като този е национално безотговорно”, заяви министърът по повод риска да бъдат загубени 3,7 милиона лева европейски пари. Както вече 24rodopi писа, проблемът е, че една от фирмите обжалва процедурата за избор на изпълнител, а ако до края на юни не се сключат договорите, проектът ще пропадне. По него са предвидени укрепвания и реставрация на Перперикон, както и изграждането на дървени пътеки, парапети и осветление на паметника.

“Тук не става въпрос за хладно и чисто правно отношение. Мисля че в случая трябва да има и в някаква степен най-малкото опит за държавническо решение, тъй като Перперикон е един, а интересите са много, а накрая ще трябва да намерим начин да опазим и развиваме това, което имаме на национална база”, смята Стоянович.

hard admin

*

Top