Лъжите на археолога Овчаров: Открития се правят и на Нова година

„В навечерието на Новата 2014 година както обикновено съм в Златоград. Градът с нетърпение очаква празника, но аз решавам да свърша още една работа. По интернет се е появила информация, че любителят Костадин Димов се е натъкнал на поредното чудо в долината край Бенковски. Става дума за пещера от типа “утроба”, където траките почитали Великата богиня майка. Не чакам покана, а се запътвам натам.
Този тракийски културен феномен бе теоретично предвиден още от Александър Фол. Първата пещера утроба бе регистрирана през 2002 г. от моя екип в района на кърджалийското с. Ненково, а после се появиха още две“, това е написал в един софийските вестници с по-малък тираж днес археологът Николай Овчаров. Материалът му е озаглавен „Открития се правят и на Нова година”. Подписал се е „Проф. д. и. н.”, което поражда присмех в Археологическия институт в БАН, но това е друга тема.
В цитирания абзац има няколко откровени лъжи.
За пещерата, за която днес говори Овчаров, се писа обстойно преди повече 2 години (снимките са от по-ранен период).
Пещерата е открита случайно по снимки направени във вътрешността й със светкавица. Публикувана е за пръв път през 2006-та година. Уникална е със своята изгревна ориентация, което предполага и разликата в ритуалите извършвани в нея.
Ден след разкритията на 24rodopi, че „сензацията” на археолога за пещерата-утроба в село Бенковски просто си е една „претоплена манджа” на чуждо откритие (Вероятно измамата е с цел усвояване на огромни средства по проект, но това също е друга тема), . от Археологическия музей към БАН ни предоставиха нови доказателства, от които е видно, че пещерата е регистрирана в далечната 1993 година.
Археолозите от Българската академия на науките са категорични, че светилището при Бенковски е споменато за първи път в публикация на археолога Георги Кулов през 80-те години на миналия век за историята на тогавашната селищна система Бенковски. През 1993 г. обектът е регистриран от археолозите Георги Кулов и Георги Нехризов по програма „Археологическа карта на България”. Програмата се ръководи от археолога с полски произход Мечислав Домарадски. Основната база данни се съхранява в Министерството на културата. Копия се пазят и в музеите. Всеки археологически паметник в региона е надлежно документиран, направена му е схема и точна локализация на карта с мащаб 1:5000.
Освен известните старини, най-голям брой, от които са регистрирани от покойния Иван Балкански, двамата археолози добавят много нови обекти. Според статута на програмата те имат авторски права върху откритията си.
През последните двадесет години Овчаров има безпроблемен достъп до тази документация и често я ползва. Много от картоните на обектите вече са изчезнали. През 2002 година Георги Кулов публикува статия за мегалитните паметници в Източните Родопи, където посочва и светилището при Бенковски. Статията е в сборника Rhodopika. В същия том статия има и Овчаров, но на друга тема. Да не познава публикацията на колегата си, звучи абсурдно.
Относно пещерата Утроба край Ненково, ще припомним, че тя е открита от кърджалийския спелеолог Минчо Гумаров, за което има и филм в БНТ. Едва 8 години след откритието си Гумаров води Овчаров в пещерата и „яхва” сензацията за себе си.
24rodopi
hard admin

*

Top