Лютви Местан: Аз поисках среща с Ердоган, говорихме си на майчиния език!

Лютви Местан e поискал среща с новия президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Това обяви в студиото на Бтв лидерът на ДПС.
Както първи 24rodopi.com съобщи в България, Местан и Ердоган разговаряха между 15.00 и 17.00 часа на 12 септември в резиденция „Чанкая”. В 4-членната делегация на ДПС беше включен и кандидатът за депутат от Кърджали Шабанали Ахмед.
„Срещата между председателя на ДПС и президента на Турция е нещо съвършено естествено. Противоестествено би било да няма такъв диалог. Тази среща бе неизбежна, необходима и полезна за България. Аз заявих желание за среща с Ердоган още след избирането ми за председател на партията. Имахме такава среща с предишния президент. След това поисках среща и с новия президент. Получих положителен отговор сега и затова срещата беше в този момент. Трябваше да уважа определената от домакините дата”, обясни Местан.
„Разговорите в Турция бяха проведени на турски език и сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда разговора. Затова не взех българи на срещата с Ердоган. Съвсем естествено бе разговорът между мен и Ердоган да се проведе на майчиния ни език. Аз не мога да комуникирам с избирателите си на своя майчин език”, каза още той по повод срещата.
„Основният акцент на нашето предизборно говорене, като политическа сила, е да представя интересите на оцеляващите. Самата политическа битка също е битка за оцеляване, но ние залагаме на концепцията за оцеляване в развитието”, посочи Местан.
„За мое нещастие се движа с един шофьор и четирима гардове”, каза още Местан. Той обясни, че това не е негово решение, а на бившия началник на НСО ген. Коджейков.
„Аз се срещнах с него. Не знам защо ми е назначена охраната, нямам достъп до тази информация, тя е класифицирана, посочи момчилградчанинът.
Според него, това не е привилегия. “Това е тежко изпитание за мен и семейството ми”, каза Местан. Децата му се питали какво толкова заплашва техния баща.
Чакам с нетърпение новият началник на НСО да ме покани и да каже, че вече няма нужда от охрана, обясни водачът на ДПС.
24rodopi.com
hard admin

*

Top