Лютви Местан в Ардино: Идентичността е нашият уникален културен код

Гюнер ШЮКРИ

„На 12 май ще избираме освен партията си и своята идентичност. Ще гласуваме за правото на това себеусещане, което ни прави републиканци и демократи дълбоко в сърцата ни. Това сме ние. Това е нашият уникален културен код и никой не може да го промени”, каза на предизборна среща в Ардино председателят на ДПС и водач на листата в 9-ти МИР-Кърджали Лютви Местан. Според него избирателите на Движението усещат със сетивата си, че нещо не е наред, че някой посяга не просто на единството на ДПС, а на идентичността на европейското, модерното и културно му светоусещане. „Ето това е вотът в неделя и не трябва да позволяваме точно тук да бъдем засегнати”, заяви лидерът на ДПС и обра бурните аплодисменти и възгласи „ДПС!” в препълнения салон на читалище „Родопска искра”.

Лютви Местан отбеляза, че е особено трогнат и развълнуван от начина по-който е посрещнат екипът му в Ардино. Той посочи, че ардинчани са с най-силна концентрация и интелект в ДПС.

Лидерът на ДПС заяви, че изборите в неделя са съдбовни не само за политическото бъдеще на Движението, но и затова дали то ще съхрани своята идентичност като партия. Той отбеляза, че преди 24 години ДПС е тръгнало по един много труден път, да се развива като национална неетническа, либерална партия с европейска идентичност и легитимация. Като светска партия с европейска култура и мислене. „Обвиняват ни, че сме етническа партия. Издържахме на това изпитание. Инвестирахме много в идентичността си. Днес берем плодовете на тази инвестиция”, каза Местан.

„ ГЕРБ вече е в историята. Мястото им не е в управлението. Дори подобни типове нямат място в политиката и като опозиция. Мястото им е някъде другаде, къде точно, за колко време ще прецени главният прокурор. Те имат работа не с нас, а с прокуратурата, защото управлението им се оказа не само провалено, но и престъпно”, заяви в заключение Лютви Местан.

 „Трябва да кажем твърдо „не” на икономическия геноцид в смесените райони. Трябва да кажем твърдо „не” на тази политика, основаваща се на максимата – разделяй и владей. Трябва да кажем всички заедно „да” за един достоен живот.Време е вече да се създаде едно добро бъдеще за младите. Нашите деца да получат качествено образование. Да им дадем възможност да се развиват тук в Ардино, Кърджали и в страната. И от тук да тръгнат със самочувствието на достойни европейски граждани”, каза кандидатът за народен представител Салиха Емин.

В словото си кандидат-депутатът Неджми Али  посочи, че нито лявото, нито дясното пространство ще съумеят да сформират кабинет без участието на ДПС. „Нека на 12 май с номер 40 в интегралната бюлетина да гласуваме за нашето настояще, не за бъдещето. Бъдещето ще го изградим всички ние заедно”, призова Неджми Али.

hard admin

*

Top