Лютви Местан в Джебел: Вие сте истинските герои в изборите, покланям ви се!

„Изборите минаха, но площадът в Джебел е пълен с хиляди членове и симпатизанти на ДПС и фенове на Българската демокрация. Вие сте истинските герои в изборите на 12 май. Издържахте невероятния натиск на всички държавни служители назначени от правителството на Бойко Борисов и на неговия основен гавазин – Цветан Цветанов”. С тези думи се обърна от трибуната в Джебел лидерът на ДПС Лютви Местан по време на възпоменателния митинг, посветен на Майските събития от 1989 г. Заедно с него бяха заместниците му Рушен Риза, Христо Бисеров, Алиосман Имамов и много други представители на движението.

„Издържахте, защото жаждата ви за свобода и демокрация е по-силна от всякаква диктатура”, подчерта Местан. Думите му предизвикаха одобрителни възгласи от джебелчани. Той заяви, че е дошъл в Джебел от името на почетния председател на Движението Ахмед Доган, централното ръководство и на всички новоизбрани депутати в 42-то Народно Събрание, за да се поклони пред тях. Лютви Местан заяви, че Бойко Борисов вече е в миналото и няма да му се даде властта.

 „От тази дата-19 май ние трябва да извлечем урока, смисъла на историята, изводът който трябва да ни държи нащрек. Да ни припомня, че злото може да реанимира под една или друга форма, че смисълът на всеки живот е в поредица от поуки, които трябва да се предават от поколение на поколение”, каза в словото си кметът на Джебел Бахри Юмер. Той отбеляза, че населението на Община Джебел е било винаги в челните редици в борбата за справедливост и никога не се е поддавало на провокации. „Вярвам, че и този път ще даде урок на тези които си правят грешни сметки. Ние сме били, сме и ще бъдем силни защото сме единни. Няма сила която да ни разедини”, каза в заключение Бахри Юмер.

На трибуната на централния площад се качиха още депутати от Меджлиса и лидери на изселнически организации в Турция, репресирани и политзатворници от „майските събития” преди 24 години.

 

hard admin

*

Top