Лютви Местан: Давам Бойко Борисов на главния прокурор, искам обвинение за набеждаване

Утре ще внеса писмено искане до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров да образува наказателно преследване срещу Бойко Борисов.

Това обяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан след днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Искането ще бъде да се образува наказателно преследване за нарушаване на закона за класифицираната информация и за набеждаване.

“На какво основание, кой е Бойко Методиев Борисов, че да се поставя над законите и да огласява безнаказано класифицирана информация в директно предаване по националната телевизия?”, попита Лютви Местан. Той каза, че директорът на НРС ген. Драгомир Димитров е направил проверка. “Моят въпрос беше има ли в тези материали достатъчно безспорни данни, които дадат право на министър-председателя да твърди, че г-н Доган е поръчител на атентат срещу него. Дори конкретизирах въпроса си и казах: “Г-н генерал, не ви питам дали се споменава името на г-н Доган, защото името му може да се спомене, както най-вероятно ще се окаже и по посока на това, че може би той също е бил застрашен, а дали има данни, които да дават право на министър-председателя да твърди подобно безумие?”, обясни момчилградчанинът.

“Освен това ген. Драгомир Димитров заяви, че не е в състояние да каже каквото и да е повече по този казус, защото информацията, която се съдържа в тези материали, е не просто класифицирана, а е класифицирана информация от най-висок ранг. Т.е. е над строго секретна. На мен ми е отказан достъп до тези материали”, поясни той. “Следователно министър-председателят е нямал основание да твърди подобно нещо”, заключи Местан. “В материалите моето име може да се споменава по най-различни поводи. Това, че името ми се съдържа в някакъв материал, не ме прави поръчител на атентат”, добави той.

hard admin

*

Top