Лютви Местан: ДПС избира интелектуалеца Пламен Орешарски пред „Аз построих детски градини“

„Сега е времето за надпартийни усилия, не е време нито за еднопартийни кабинети, нито пък за коалиционни съглашения. Необходима ни е друга нова формула за управление на България, която да включва интелектуалния потенциал на цялата страна”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан в сутрешния блок “Денят започва” по БНТ.

“ДПС избираме правителство на интелекта пред правителство на интуитивното начало. Избирателят на ДПС има много силна и здрава ценностна система и никой няма право да прави експерименти с душевността на избирателя си. Еднопартийният кабинет ще има достатъчно кратък живот, както и класическата коалиция между две или три политически партии”, отбеляза момчилградчанинът.

Местан обясни,че първият мандат ще бъде получен от ГЕРБ и пред българския народ отново ще бъде изправена фигурата на Бойко Борисов.

“Вече имаме обаче номинация за експертен министър-председател, а именно Пламен Орешарски. Аз избирам интелекта пред интуицията, избирам “ние”, което е в устата на г-н Орешарски. Той казва “ние”, а не “аз” – аз построих магистрали, аз направих детски градини и метрото”, коментира още Лютви Местан.

По негови думи – България се нуждае от умни решения и от управление на един министър-председател – интелектуалец.

“Със закани и емоционални напъни няма да можем да изведем страната от тежката криза. Трябва да се възстанови доверието в институциите, а не само в персоните”, отбеляза още Местан и добави, че и “най-силните фигури трябва да са част от демократичния модел на управление, а не да се опитва да го подчини”.

Коалиция между ДПС и политическа партия “Атака” не е възможна под каквато и да е форма, тъй като това би означавало тотално израждане на политиката, посочи той.

“ДПС получи много солидна подкрепа от над 400 000 избиратели, които издържаха на изключително силен натиск както в страната, така и отвън. Аз не просто благодаря за този вот, а изразявам своето възхищение от смелостта на нашите избиратели, за които ценностите се оказаха по-важни, отколкото страха, който им се внушаваше през последните четири години”, заяви още Местан.

“Това са първите избори, на които ние се явяваме като опозиция. Аз съм доволен от резултата от изборите. Тези 36-37 евентуални мандата не са продукт на автобусите от Турция. Надявам се, че вече сме погребали мита за автобусите  и този за етническата принадлежност на партията”, добави лидерът на ДПС.

На въпрос какво ще се случи след изборите Местан отговори: “Трябва да се случи бързо съставяне на отговорно правителство, защото най-лошият сценарий е да се върви към нови избори. Струва ми се, че дори и това да е трудна задача, ние ще се справим с нея”, категоричен бе лидерът на ДПС.

hard admin

*

Top