Лютви Местан е перфектният „втори“ във всяка българска партия, но ДОСТ има бъдеще с лидер Хюсеин Хафъзов

Лютви Местан е перфектният „втори” във всяка българска партия, но няма харизмата да бъде естествен лидер. Учредената партия ДОСТ има бъдеще с лидер Хюсеин Хафъзов.
Това коментира в предаването „Тази събота” по бТВ Илхан Андай от 24rodopi.com. Пред водещата Жени Марчева той обясни, че на Местан ще бъде непосилно да създаде партията от нулата. „Хафъзов подражава на Ердоган, а Местан е епигон на Доган”, каза Андай.
Причина за отстраняването на Лютви Местан от върховете на ДПС е несправяне с лидерството на ДПС, заяви другият гост в студиото – журналистът Тома Биков. Местан в рамките на мандата си като председател на ДПС инкасира едно управление, което може да се каже, че е неуспешно – това на Орешарски, и което беше свалено по инициатива на ДПС, след това не успя да влезе в новото управление, практически остана в изолация в Народното събрание, както по отношение на опозицията в лицето на БСП, така и по отношение на управляващото мнозинство, и в крайна сметка в есента на 2015 г., каза Биков.
Според Илхан Андай Местан е “надскочил сянката си”, позволил е да бъде дирижиран отвън, станал зависим. „Заобиколи се с клакьори, игнорира колективното тяло, получи жълт картон, след това получи втори”, каза Андай.
“На подобно събиране (като това на 17 декември 2015 година в така нар. „Боянски сараи” – б. р.) по-миналата Коледа Доган е направил забележка на Местан, че така не се ръководи, че трябва да функционира Централното оперативно бюро, че трябва да се взимат решенията колективно, че не трябва да се стига до онази конфузна ситуация – декларацията за сваления самолет, която вечерта никой не знае в ДПС, а на сутринта между 07:00 и 09:00 часа се случват някакви събития и той излиза, изчита декларацията много преди Пентагона, много преди НАТО и това е само зрънцето за отстраняването на Местан”, отбеляза човекът на 24rodopi.com.
Според него за отстраняването на Местан е натежало случилото се на 15 декември 2015 година, когато се е състояла неформалната среща Борисов-Давутоглу-Местан.
Журналистът разказа за предложението на Анкара да отпусне 1 млрд. долара безлихвен заем и да гарантира изкупуването на животинска и земеделска продукция от смесените региони. Той разказа и за питанията на опозицията н Меджлиса относно опитите за разделянето на българските турци.
24rodopi.com
hard admin

*

Top