Лютви Местан: Искането за касирането на вота в Турция е несъстоятелно! Щом в Бурса не могат в една секция да гласуват 936 души, защо в Лондон могат 2085-ма?

Лидерът на ДПС Лютви Местан нарече искането за касиране на изборите в Турция несъстоятелно и опит за повторение на “гнусния сценарий от 2009 г. когато бяха отнети 18 хил. гласа за ДПС”.
Ще припомним, че в Конституционния съд са внесени три жалби за касиране на изборите. Едната е от името на ГЕРБ за нарушения в деня за размисъл и нарушения в избирателни секции в чужбина, най-вече в Турция. Другите две са по сигнали на РЗС и “Национален фронт за спасение на България”, известна като партията на СКАТ. Те също са за вота в Турция.
В жалбите депутатите се позовават на решението на КС от миналия мандат, когато експертиза удостовери, че при нормално протичане на изборния ден, в една секция могат да гласуват не повече от 936 избиратели. В градове като  Бурса, Измир и Истанбул са пуснали бюлетини много повече хора – има секции с 1500 – 1600 гласа, обясниха от ГЕРБ.
Пледирам за еднакъв аршин –  смятате ли, че гласуването на толкова хора е възможно за едни секции, но не се отнася за други, заяви днес Лютви Местан, и допълни: “Ако това не е възможно в Бурса, то и в Брюксел и Лондон не е възможно”.
Лидерът на ДПС се позова на справка за гласуването на 12 май, според която в секция № 2 във Виена са гласували 1551 български граждани, в секция № 9 в Брюксел – 1076. В една от секциите в Лондон гласувалите са 2085 души, а в Атина – 1443 души.
“Ще чуете отговор, че в тези секции са открити нови тъмни стаички, в които да се гласува. Бързам да ви кажа, че същото е станало в секциите в Бурса и Измир”, каза Местан. Той добави, че крайните случаи с много гласували не са в Турция, а в Брюксел, Лондон и секции в САЩ и предупреди: “Този път номерът от 2009г. няма да мине, защото това би означавало отнемане на граждански права”.
Лидерът на ДПС припомни, че по казуса отпреди четири години има заведено дело в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и партията му очаква решение.
hard admin

*

Top