Лютви Местан обявява: Ден 1 за новата партия ДОСТ

50 поддръжници на Лютви Местан от различни региони на България и още над 30 двойни граждани от Турция ще учредят новата партия Демократи за отговорност, солидарност и толерантност (ДОСТ) днес. Събранието ще започне в 11.00 часа в столичния Гранд хотел „София”.
Учредителите ще изберат Лютви Местан за временен председател на партията.
Над 20 души от област Кърджали ще участват в събранието, сред които бившият областен лидер на ДПС и кмет на Джебел Бахри Юмер, бившият депутат Ахмед Юсеин, народният представител  Шабанали Ахмед и други.
По закон за учредяването на политическата формация са необходими 50 души. След избора на временно ръководство ще стартира подписка. Над 2 500 подписа, които са необходими за регистрацията на новата политическа формация, се надяват да съберат поддръжниците на Местан в рамките на две седмици.
Протоколите от събранията, учредителната декларация, както и устава на партията ще бъдат внесени в Софийски градски съд за регистрация, поясни Бахри Юмер. Във всяка от кърджалийските общини вече имало активисти, които изпълнявали координаторски функции. Наричат ги отговорници.
Бахри Юмер допуска евентуални опити за оспорване на законността на ДОСТ.
„Действията на противниците на ДОСТ лесно могат да се предвидят, съобразно това, което говорят и правят в последните седмици. „Увисват” във въздуха твърденията им, че партията ще бъде етническа, защото сред тези 90 души, които се очакват на учредителното събрание, ще видите българи, турци, помаци, роми. Ние ще спазим всяка буква на закона и  вярвам, че проблеми с регистрацията няма да има”, каза Юмер.
Ще припомним, че Лютви Местан бе изключен от ДПС на 24 декември м.г. навръх 55-ия си рожден ден. Докато ЦС на ДПС гласуваше отстраняването му от поста и изключването от ДПС, Местан събра най-верните си хора в Кърджали – регионът, където той се надява на пробив.
Момчилградчанинът бе изключен от партията след новогодишната реч на Ахмед Доган пред 130 активисти на Движението на 17 декември м. г., в която акценти бяха геополитическата ориентация, колективното тяло в партията и прословутата декларация на Местан за сваления руски самолет, с която той изпреварил НАТО и Пентагона. Местан пък обвини Доган в проруска линия.
24rodopi.com
hard admin

*

Top