Лютви Местан: От 2 на 3 лева се увеличават премиите за тютюнопроизводителите

По-ниската изкупна цена на тютюна ще бъде компенсирана със завишени премии, заяви Лютви Местан пред 200 активисти на ДПС от 7-те кърджалийски общини в събота вечерта. Днес той обяви новината и на възпоменателен митинг в село Барутин. Според лидера на ДПС националните доплащания ще бъдат увеличени от 2 на 3 лева за килограм тютюн.
„Това е новата политика на новия кабинет, който обърна очи към реалните проблеми на избирателите, към проблемите на Родопите. Подготвя се проект за дълбоки изменения в закона за тютюна и тютюневите изделия, с които да се възстановят защитните механизми за тютюнопроизводителите. Предвижданите защитни механизми ще помогнат да се преодолеят подобни кризисни ситуации, пред които са изправени тютюнопроизводителите през тази година. В проекта се въвежда фигурата на национална камара на тютюнопроизводителите. Предвиден е специален раздел, който урежда отношенията между търговеца и националната камара на тютюнопроизводителите. Искаме тютюнопроизводителите сами да се организират в една мощна национална камара, която да представлява адекватно техните интереси”, поясни Лютви Местан.
Предварително бяхме направили анализ, че е възможно пазарната конюнктура за произведените през миналата година ориенталски тютюни да се окаже по-неблагоприятна, затова завишихме средствата за национални доплащания от 73 млн. на 100 милиона, посочи лидерът на ДПС.
Той се ангажира пред избирателите в с. Барутин, че през следващия планов период фокусът на европейските средства ще бъде насочен към малките земеделски производители, към малките фермери, а не само към едрите производители.
hard admin

*

Top