Лютви Местан, Салиха Емин, Ердинч Хайрулла и Мустафа Ахмед – на избираеми места?

На избираеми места в Кърджалийски многомандатен район се очаква да застанат земеделският специалист Салиха Емин и бившите депутати Ердинч Хайрула и Мустафа Ахмед, а водач да е Лютви Местан. Това пише вестник „Преса”, анализирайки тридневните консултации за окончателното подреждане на листите.
Както вече 24rodopi.com писа, кърджалийското ръководство на ДПС беше на среща с Ахмед Доган и Лютви Местан на 20 август.
Опитният Ремзи Осман вероятно ще се завърне в първата десетка, след като не участва в изборите през 2013 година, не е ясно обаче къде ще е другото първо място на Местан, пише „Преса”.
Местан ще води и листата в Хасково, поясниха за 24rodopi.com от централата на Движението. До края на седмицата листите ще бъдат готови, като се очаква кърджалийската да е подредена късно в понеделник, поясниха още източниците ни в ДПС. Както вече писахме, тя ще бъде обявена на 2 септември.
Налагането на спокоен и експертен тон в политическите дебати, търсене на консенсус и толерантност ще са приоритетите на ДПС в предстоящата предизборна кампания. За това е настоял лидерът на движението Лютви Местан пред местните активисти, с които трети пореден ден текат консултациите за окончателното подреждане на листите.
В разговора с областните и общинските председатели той изтъкнал, че успехът на ДПС се крие във всеки един от тях, и ги насърчил да имат личен конкретен ангажимент в предстоящата кампания.
Лидерът Лютви Местан отново застава начело на листата в Кърджали. Бившият шеф на бюджетната комисия в 42-то Народно събрани пак ще води листата на ДПС във Варна. След него там е областният председател Ерджан Ебатин. Финансистът е подсигурен с още едно гарантирано място – втори в Търговище. В три поредни парламента регионът излъчваше по двама депутати. Първи там отново ще е Тунчер Кърджалиев, който беше председател на комисията по правата на човека и зам.-шеф на парламентарната група на ДПС.
Другата новина от Търговище е, че Веселин Пенев отпада от листите. Най-богатият сред депутатите, поне според имотните декларации, подадени в Сметната палата, вчера не беше открит за коментар. Две листи ще води и Делян Пеевски – в Пазарджик и в Стара Загора.
Очаква се втора в Пазарджик да е бившата спортна министърка Мариана Георгиева. Тя има номинации и в София-област. На миналите избори тя беше втора в Ловеч. Втори в Стара Загора отново ще е областният председател Халил Летифов.
Председателят на транспортната комисия Камен Костадинов вероятно също ще е начело на две листи – във Враца, където през 2013 г. направи пробив и извоюва първия мандат за движението от този регион, и в родния град Шумен. На предишните избори там водеше Христо Бисеров, втори беше юристът Хамид Хамид. Местните не успяха да наложат Хамид за водач.
24rodopi.com
hard admin

*

Top