Малко или много са гърците в Кирково

Какво се промени в Кирково след отварянето на Маказа
След повече от половин век в началото на септември бе отворен пътят през прохода Маказа на българо-гръцката граница. Той свързва област Кърджали, в която е граничната община Кирково, с гръцките Комотини и Александруполис. Част е от трансевропейски коридор номер 9 до Бяло море. С надежди за промяна посрещат това в Кирково.
След тържествените фанфари по откриването на връзката между България и Гърция животът се връща в старото русло. Местната власт в село Кирково, център на общината, вярва, че сътрудничеството на българските и гръцките селища от двете страни на границата ще доведе инвестиции и безработицата ще намалее. Обикновените жители посрещат по-скептично ентусиазма на местните власти, водени от натрупания опит. „Маказа е шестият контролно-пропускателен пункт между двете държави и е отворен точно след 68 години чакане”, казва Юлия Бойчева, началник-отдел „Общинска собственост, търговия и горско стопанство” в община Кирково.
„Отварянето на прохода бе мечта за няколко поколения кирковчани. Обменът на стоки и хора от двете страни се засили и това, мисля че оправдава очакванията на хората от област Кърджали. Има значително раздвижване в търсенето на всякакви видове услуги, включително закупуването и наемането на общински недвижими имоти от инвеститори с цел реализиране на инвестиционни намерения. Община Кирково има атрактивни имоти и може да подпомогне в максимална степен стъпването тук на нови бизнесдейности, свързани с разкриването на нови работни места, за развитието на местната икономика и повишаване доходите на населението.”
„Не може да се каже, че гостите от Гърция са кой знае колко, казва Валентина Коджабоюкова от Кирково. – Гърците идват, пълнят автомобилите със стоки, чиито цени в България са двойно по-ниски. Затова търговците бяха изчислили цените и в евро.” Много търсени са строителните материали. В деня на откриването на гранично-пропускателния пункт гръцките съседи, освен пазаруването на храни и напитки в супермаркет, собственост на грък и българин, не са пропуснали и да се повеселят в местните заведения.
„Направи ми впечатление, че от наша страна имаше много повече хора, отколкото от тяхна, казва още Валентина Коджабоюкова. – Мисля, че повече български коли отиват към Гърция, отколкото техни насам. Ето, днес в Кирково е пазарен ден, но гръцките автомобили са малко. Не е вярно, че едва ли не изкупуват всичко по супермаркетите. Има бензиностанция наблизо, зареждат много бензин, защото е по-евтин. Купуват това, което в Гърция е по-скъпо. Българо-гръцкият супермаркет е на километър от центъра на Кирково, те паркират там и рядко идват към селото и другите магазини. Изглежда в Гърция има реклама за него и те ходят там.”
Гръцки бизнесмени са търсили подходящи помещения за офиси в общината, казва още Валентина Коджабоюкова, която е и председател на местното читалище. „Чувам от собствениците на хотел в центъра на Кирково, че засега очакваните много гости от гръцка страна не са дошли. Може би съседите ходят директно в Кърджали като голям град”, допълва тя. Всъщност, отварянето на Маказа засега не е променило кой знае колко неща за хората в общината, защото преди него кирковчани са ходили на гости на юг през гранично-пропускателния пункт при Златоград. Те не мислят, че с отварянето на прохода ще потекат инвестиции и безработицата в общината ще спадне сериозно. „Песимист съм в това отношение. Нашите млади отдавна забягнаха към други градове или са в чужбина. Очакванията на много хора са наистина големи, може би промените ще дойдат с времето”, заключава Валентина Коджабоюкова.
Препитание в Кирково засега дават двата шивашки цеха, които са тук от години. Няколко човека работят и в стругарския цех. Хората продължават да се занимават и с това, което са правили много години – отглеждат тютюн, чушки. Надяват се на по-добро бъдеще, което идва обаче толкова бавно…

Милка Димитрова, БНР

—————————————————————–
Научи повече за рекламата в Интернет с български топ маркетолози; вземи 10% отстъпка само до 25-ти октомври!

hard admin

*

Top