Мандра отказва да изкупува овче мляко, обяснението: „Опасно е, има „син език“

Въпреки че овладяването на болестта „син език” се очаква още през есента, последиците от нея ще усетим доста по-късно. За това предупредиха животновъди и млекопреработватели. Заради ширещата се зараза по животните стопаните вече търпят загуби, съобщава Нова ТВ. Според тях на масата ни за Великден и Гергьовден догодина българско агнешко няма да има. Това ще доведе и до по-високи цени. Тях ще усетим вероятно и при млечните продукти, но доста по-рано – още преди Нова година.
Цената на млякото пък може да скочи до края на годината, ако не спре разпространението на болестта „син език”. В една от мандрите край Кърджали вече не изкупуват овче мляко. Болестта „син език”  е убила огромна част от овцете, а много от живите са болни. В момента там се работи само с краве мляко, но при говедата болестта също завзема територии.
Докато лекуват животните, стопаните избягват да продават млякото, а и мандрите се притесняват да го изкупуват. Така на практика в един момент ще се получи недостиг и при кравето мляко.
Поскъпване със сигурност ще има при агнешкото догодина. Тъй като овцете сега са болни, те не могат да бъдат заплодени.
Както вече 24rodopi.com, заразата застигна първо телета и крави в района на Велишане. „Син език” има и по дивите животни в стопанствата „Женда” и „Болярци”. В дивечовъдното стопанство „Женда” са умрели 72 муфлона и един елен лопатар.
hard admin

*

Top