Мартин Смит от Стамболово в битка с държавата заради дупките на пътя

Англичанин подхвана неравна битка с институциите в България на всички нива за дупките по пътищата. Той започна битка за ремонт на шосето, по което се придвижва от дома си в село Стамболово до областния град Хасково.

Мартин Смит, който от една година живее у нас със съпругата си българка, недоумява безхаберието на нашенските власти и неугледното им отношение към народа.

 В търсене на отговор „Кой ще оправи дупките по пътя?” британецът Мартин Смит първо бомбардира с писма кмета на Хасково, а в края на февруари подхвана и държавата. Той изпрати писмо до Изпълнителната агенция „Пътна инфраструктура”. В него предупреждава, че въпросната отсечка е в окаяно състояние, особено в частта й край с. Книжовник и е твърде възможно хора да пострадат при инцидент заради огромните кратери, които зеят насред пътя.

 Британецът настоява и за конкретен отговор дали държавната институцията е запозната с проблема, както и за намеренията за осеяното с дупки шосета. Той чака отговор от 14 дни и е твърдо решен да не спира да пише и пита, докато не го получи.

Сагата на британеца започва през лятото на 2012 г. Пътувайки ежедневно по трасето от Стамболово, където със съпругата си Анета Йотова са купили къща, до Хасково

града, в който тя работи, семейството буквално разбива колата си за месец. Стават и неведнъж  свидетели как шофьорите карат по близо двукилометровото трасе с кратери като от лунен пейзаж, като скиори на слалом. „Тази отсечка през селото е унищожила повече коли на хасковлии отколкото всички природни бедствия, включително миналогодишните наводнения”, казва Смит.

Заради опасенията си, че може някой да пострада сериозно по проблемното трасе, Смит решава да пише за проблема на кмета на Хасково Георги Иванов. В писмата си пита и настойчиво

ДАЛИ ОБЩИНАТА ЩЕ ПОЕМЕ СМЕТКИТЕ ЗА РЕМОНТИТЕ

на колата му, която буквално се е потрошила по неравностите по пътя.

Новият българин от стара Англия го прави, свикнал да не пренебрегва местните власти, по примера от родината. Разказва, че в Англия и в Шотландия, в която живее последните 15 години, преди сърцето му да го доведе при Анета от България, нещата в подобна ситуация се решават  много просто. „Ако там видим дупка по пътя, сме длъжни да сигнализираме на властите. Това е много просто, защото има популярни телефони да го направиш. Обаждаме се и в определен срок от време проблемът трябва да бъде решен. Задължително е предвид опасността, която крие една дупка по пътя за тези, които шофират по него”, разказва британецът. Ако въпреки доклада пътната повреда не е отстранена в срок, гражданите могат да осъдят отговорната институция за нанесени щети. И го правят, обяснява Смит. Той самият има опит с подобно дело. Получил е обезщетение за колата си от властите на шотландския остров Молт. Подобно дело минава бързо, защото властите не го обжалват, съзнавайки отговорността си от несвършената работа.

Заради това, че България е част от ЕС, в началото Мартин смята, че действията, които е подхванал, пишейки до местната власт в Хасково, са прости и логични, и ще доведат до бързи резултати. Несвикнал все още на маниерите и

МАНТАЛИТЕТА В НОВАТА СИ РОДИНА

обаче, и разочарованието му идва бързо. Близо 5 месеца не само че не се решава проблемът с дупките, но и няма никакъв отговор на сигналите му.

Упоритият британец обаче продължава с епистоларната бомбардировка, воден от презумпцията: „Имам право да пътувам от Стамболово до Хасково спокойно, да взема съпругата си от работа и да се върнем обратно живи и здрави. И никой не трябва да ми отнема това право.”

 Докато чака някой да му обърне внимание, заедно с други потърпевши от дупките по пътя афишират и публично недоволството си, като блокират за малко проблемната отсечка в края на миналото лято. „Дойдоха медии и отнякъде се появиха два камиона с малко чакъл. Запълниха дупките на две – на три и всичко приключи”, спомня си Смит.

След тази зима обаче кратерите отново зеят. А пет месеца по-късно идва и заветният отговор от кмета на Хасково, от който на британеца трябва да му стане ясно, че съответното трасе е част от държавната пътна мрежа и общината не носи отговорност за повредите по него.

Вместо да задоволи питанията му, кметското писмо поражда повече въпроси у гражданина Смит. Един от тях е

коя е институцията всъщност в България, която ще подаде ръка за решаването на проблемите на обикновените граждани.

И още повече нахъсаност да стигне докрай. Заради това е изпратил и писмо до Държавната агенция пътна инфраструктура. И е решен да чака, колкото и дълго да се налага. „Ако не ми отговорят, ще им пиша пак”, категоричен е Мартин. Плащаме винетки, това е такса, с която си плащаме за добри пътища, и съответно държавата е длъжна да ни ги осигури, разсъждава той. „Все пак става въпрос за няколко камиона асфалт, а колко човешки животи стоят срещу този разход?!”, възкликва Смит. Според него ако голямата община Хасково ги осигури, надали ще утежни бюджета си, но аплодисментите ще са за местните власти, затова си заслужава.

 Въпреки разочарованията си Мартин Смит не си и помисля да напусне България.

ДОМЪТ Е ТАМ, КЪДЕТО Е СЪРЦЕТО

Моето сърце остана в България заради една изключителна жена. Анета не успя да живее в моята уредена родина, затова сме днес в нейната. Въпреки неуредиците обаче ние ще се борим, защото виждам, че трябва да има промяна в България. Ако седиш и не правиш нищо, няма и да се случи нищо„, казва Смит. Заради това той разпрати до медиите отворено писмо до гражданите на Хасковска област с призив да не се отчайват в борбата си срещу безчинствата на властта.

„Идвайки да живея тук от т.нар. богата държава, не ми е трудно да видя перипетиите, през които българите минават през годините. Лесно е да разбера гнева им. Но моля ви, не мислете, че сте сами. Може да черпите упование и от факта, че „богатото Обединено кралство” има своите корумпирани политици, грабещи всичко, което могат, за сметка на обикновените данъкоплатци. Казвам всичко това, за да ви помогна да видите нещата такива, каквито са. Общественото мнение и общественият натиск могат да са от полза, без значение от големината и богатството на една страна. Изисквайте от администрацията това, което е ваше по право и закон. Ако не го получите, покажете неудовлетворението си, когато дойдат избори. Но в името на децата и внуците си, моля, защитавайте правата си!”, завърша отвореното си писмо до своите нови съграждани, което афишира гражданинът Смит.

Красимира Славова, Стандарт

hard admin

*

Top