Математикът Иван е трети в България, пети в Австралия

Кърджалиецът Иван Герганов е с трети резултат в България по математика. Единадесетокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков” взе участие в есенния математически турнир „Черноризец Храбър”.
Ученикът дели третото място с равен брой точки с още един единадесетокласник. Първите двама са от математическата гимназия във Варна. За отбелязване е, че родопският първенец има по-добро постижение от всички участвали единадесетокласници от Софийската математическа гимназия и от Националната природоматематическа гимназия.
Националнотосъстезание „Черноризец Храбър” се провежда в едно и също време и с едни и същи задачи в 14 града на България. Състезанието се провежда под научно-методическото ръководство на екип от Института по математика и информатика при БАН. Институтът по математика и информатика към БАН издава сертификати на английски език за достижения в Турнира. Тази година Сертификат за високи постижения получават само петима единадесетокласници от цяла България.
Междувременно от Австралия пристигна и международният сертификат на Иван Герганов за постиженията му в Австралийското математическо състезание, което се проведе през август. Документът носи подписа на Майк Клапър – изпълнителен директор на Австралийското математическо дружество. Резултатът на Иван е пети за България.
Австралийското математическо състезание е международно математическо състезание на английски език за ученици от 3 до 12 клас. Учениците решават задачите на английски език. Работите се изпращат в Австралия, където се проверяват с компютър. От създаването му досега в това международно състезание са участвали над 600 000 деца, от които над 100 000 извън Австралия.
 
На снимката: Сертификатът на Иван от Австралия
hard admin

*

Top