Махалата иска собствен кмет!

Жителите на квартал “Боровец” искат да се цепят от Кърджали и да избират собствен кмет. Те не са доволни от пълномощника Мюмюнали Ахмед, който е назначен от Община Кърджали.
В махалата твърдят, че за местните хора се сещат само по време на избори. Раздават по няколко килограма брашно и ориз на човек, за да купят вота им и след това ги зарязват. Пълномощникът Мюмюнали Ахмед не прави нищо за нас и затова искаме да сме отделно-сами да си избираме кмет, а не да ни го назначават, споделят жители на квартала.
Един от основните проблеми са улиците в махалата. При мандата на Тройната коалиция тук са хвърлени 9 млн. лева за канализация и асфалтиране на тестните сокаци между незаконните къщи.
Пластът асфалт е толкова тънък, че е изтраял само три години. Ямите в настилката са големи. Поради това нито таксита, нито линейки се качват в махалата. Има и улици, които не са асфалтирани. Такава е пресечка на улица “Морава”. Там хората газят кал до глезените. Твърдят, че слизат с гумени галоши до Пазара и там обуват обувки преди да тръгнат из града. Децата едва издрапват до училище.
Другият проблем е липсата на вода в горната част на “Боровец”. Хората ходят при съседи, за да си налеят. Нафизе Тахир е онкоболна. Има и диабет. Жалва се, че не я вземат в болницата, защото не е къпана.
„Не мога да мъкна тубите с вода. Нямам сили. Обещават за водата, но не я пускат”,  негодува Нафизе Тахир. Според нея тези, които не плащат, имат вода. Според Юри Данаилов брат му умрял заради мръсотията в квартала. Проблемът с плащането на водата е сериозен. От “В и К “сега се опитват да поставят водомери, въпреки че къщите са незаконни и по закон не трябва да получават вода.
Бедствие са боклуците. Кварталът е буквално зарит от чували със смет. До голям контейнер е образувано сметище. Боклуците се трупат до вратите на хранителните магазини, но това не смущава хигиенните инспектори. Заразите чукат на вратата на местните хора.
Жителите на махалата искат от пълномощника да ги защити пред енергоснабдителното дружество EVN. Електромерите са изнесени извън домовете им, но са еднотарифни. Те отчитат само по тарифата за дневна енергия. Мюмюн Халил се оплаква, че плаща по 60-70 лева на месец само за хладилник и телевизор. Бойлерът и пералнята в квартала са лукс.
Местните смятат, че пълномощникът трябва да се застъпи за тях и да не бъдат дискриминирани за работа. Сега работодатели като чуят, че кандидатът е от махалата директно го отхвърлят. Повечето млади са без работа. По цял ден играят комар на улицата. Юри Даналилов се оплаква, че гладува. Жена му избягала с друг мъж, защото не можел да храни семейството си.
Живеем в гето, в постоянна дискриминация, твърдят местните.
Преподавател по физическо възпитание в основното училище “П. Яворов”, който развива футбол сред децата, за да осмисли ежедневието им, се оплаква, че няма разбиране от властите. Те не подкрепят с лев усилията децата да бъдат откъснати от пороците и да спортуват, жалва се той.
„Хората от квартала искат да са привилегировани. Те настояват да са с предимство пред останалите. В същото време не плащат данъци, вода”, отговаря пълномощникът на махалата Мюмюнали Ахмед. Според него съкварталците му искат някой да им свърши работата, без те да си мръднат пръста.
Мюмюнали Ахмед каза, че е назначен да е в помощ на кмета на общината. Информира го непрекъснато за проблемите. Скоро е водил зам.-кмета Юсеин Ахмед да го запознае на място с „язвите в махалата”.
„Първостепенната ни задача е да сложим в регулация целия квартал, защото къщите са без нотариални актове и това създава поредица от проблеми. Улиците нямат имена, домовете номера. Върви и поставянето на водомери”, казва пълномощникът. Той издава непрекъснато служебни бележки за “В и К.
„Проблемът със сметта е тежък. И вода, и такса смет се покриват от общината. Хората масово не плащат”, казва Мюмюнали Ахмед. Той упреква съкварталците си, че зарязват училище от рано.
„Женят децата си на 12-13 години. Имат пари за сватби, но не и за друго, Докато е така, те винаги ще бъдат бедни и отритнати от обществото”, подчертава човекът на властта Мюмюнали Ахмед.
Георги Кулов
hard admin

*

Top