МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски”: Вражда между погребални агенти предизвика скандала за починалата жена

Във връзка с публикациите в местния и централния печат по повод скандала, възникнал при предаване на тяло на починала жена от хладилната камера на МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски” АД гр.Кърджали, Ви информираме:
Починалата жена М. В. на 78г. не е пациентка на болницата. Починала е в дома си на 13.03.2013 г.и тялото е докарано за съхранение в хладилната камера на болницата от частна погребална агенция „Ритуал” ЕООД, наета от близки, предвид, че синът живее в Чехия и ще се забави за погребението.На следващия ден 14.03.2013 г. други близки на починалата решават да сменят погребалната агенция и се обръщат към „Обреден дом” – Кърджали, които идват да вземат тялото, за да продължат да го съхраняват в тяхната камера.
Началникът на отделението по съдебна медицина д-р Николай Маринов е обяснил, че тялото може да бъде предадено срещу препис-извлечение от акта за смърт и платена такса за еднодневен престой на тялото в камерата на болницата по утвърдения ценоразпис за този вид услуга.
Това е породило недоволство сред близките и агенцията, които са повикали медии.
След представяне на изискуемите документи тялото е предадено без никакъв проблем.
В случая болницата е некоректно намесена  в конкурентната борба между две погребални агенции, които са известни на гражданите с взаимната си неприязън и поведение, противоречащо на етичните обществени норми по един болезнен за всички проблем – изпращане на близък покойник в последния му път.
Извършената проверка от ръководството на лечебното заведение не установява нарушение на правилника за вътрешния ред. Проверката за състоянието на хладилната камера установява, че те работят и са в добро техническо състояние.
 
Болничен пресцентър
hard admin

*

Top