МВР: Най-малко престъпления са регистрирани в Смолян и Кърджали

Най-много престъпления за първото шестмесечие на тази година са регистрирани на територията на Столична община, а най-малко – в Родопите. Това сочат данните за нивата на престъпността в страната.
По брой на регистрирани престъпления спрямо броя на населението на дадена област, отнесено към 100 000 души население в тази област, Смолян е на последното място с 574 престъпления. Кърджали заема предпоследна позиция и твърдо се сочи за спокоен регион с 624 престъпления.
„Рай” за бандитите, освен столицата, са и Варна, Бургас, Пловдив и Плевен. Последните три места заемат Смолян, Кърджали и Силистра. Това показват данните от т.нар. карта на престъпността, въведена от МВР и въз основа, на която се планира и организира патрулно-постовата дейност.  Тази карта ще се използва с цел намаляване на престъпността.
С помощта на картата се систематизира цялата информация по видове престъпления, определят се местата с концентрация на престъпна дейност. Разграничават се и времевите зони, в които се изменя динамиката на престъпността.
От МВР се похвалиха и че с помощта на картата ще се противодейства по-ефективно на нарушенията на обществения ред и като цяло ще съдейства за намаляване на престъпността.
От ръководството на МВР са помислили и как да следят дейността на патрулите. Това ще става чрез автоматизирана информационна система за позициониране на автопатрулите в МВР. Целта е да се визуализира местоположението, броя и статуса на автопатрулите, да се контролират зададените маршрути и зони на действие, както и да се контролира изпълнението на поставените задачи. Ще се следи и количеството гориво в резервоара на колата.
Министър Цветлин Йовчев обясни, че леко препятствие за изключителната точност на картата е, че има много хора, които не мислят, че полицията може да им помогне. В тази връзка ще се търси помощта на различни специалисти, сред които и социолози, за да се намери реална статистика на престъпленията, които са извършени, но не са обявени.
За битовата престъпност МВР-шефът отчете, че има положителни резултати, но призова да не се бърза с изнасянето на данните. „Нека да не бързаме и да казваме, че всичко, което е постигнато в този месец е заради нас. Нека да оставим едни 6 месеца, за да има достатъчно статистически материал и тогава ще говорим”, отбеляза министърът.

—————————————————————–
Само сега спечели лаптоп SAMSUNG и още 509 страхотни награди! Виж

hard admin

*

Top