Мевлид за новия мост! 10 казана пилаф за 185 метра над яз. „Кърджали”

По повод завършването на строителството на новия пешеходен въжен мост над язовир „Кърджали” между ардинското село Сухово и кърджалийското Дъждовница се проведе мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие уважиха кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, всички кметове и кметски наместници от общината, много жители и гости от околните села Боровица, Голобрад, Снежинките, Пеново, Скална глава, Бленика.
„Желязната конструкция при Сухово е монтирана точно на мястото, където преди това имаше въжен мост. Старото съоръжение бе остаряло, а и непрекъснато бе заливано при пълноводие”, заяви кметът Ресми Мурад. Той подчерта, че повече от 20 години местното население са искали съдействие от общинското ръководство за ремонтиране на моста, който е с между общинско значение. „След направена постъпка от страна на общината финансирането е осигурено от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет”, каза още Мурад.
Управителят на фирмата-изпълнител „Стосин 2010″ уточни, че новият пешеходен мост е с дължина 184,20 см. Съоръжението може да поема товар над 180 тона. Автор на техническия проект е инж. Петър Видински.
Мостът се намира на много атрактивно място в западния край на язовир „Кърджали”. Това е четвъртата по дължина желязна конструкция в страната. През цялата година тук идват рибари от Кърджали, Смолян и Хасково. Свързва и екопътеки между общините Ардино и Кърджали.
Местни духовници, водени от заместник районния мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб, прочетоха айети от Свещената книга на мюсюманите – Корана. Майстор-готвачът Джелил Ферад от близкото село Брезен приготви 10 казана пилаф с телешко месо. Останалото раздадоха на хората за вкъщи. Продуктите бяха дарени от фирма „Стосин 2010″.
Гюнер ШЮКРИ
hard admin

*

Top