Мерките „Антикорупция”: Общинари и съветници избират персонала на Перперикон

Събирачите на такси на Перперикон, върху които падна съмнение, че не отчитат реалните продажби на билети, ще бъдат заменени. Представители на Община Кърджали, както и съветници от всички партийни групи в местния парламент ще бъдат включени в конкурсната комисия, която ще одобрява кандидатите за работа на скалния град.
Това са част от мерките, които ще бъдат взети срещу корупцията на туристическия обект. Те се наложиха след като на предишна сесия на Общинския съвет бе отчетено, че приходите от такси за билети, екскурзоводи и тоалетна не съответстват на броя на посещенията на скалния град на траките, регистрирани през 2013 година.
Появиха се и съмнения за източване на средства от мними екскурзоводи, като най-деен бил Мюмюн А. от село Болярци.
Припомняме, че на сесията през декември м.г. бе отчетено, че за 11-те месеца на 2013-та година приходите от Перперикон възлизат на 83 998 лева. Според общинския съветник от БСП Георги Кючуков голяма част от туристическите такси на Перперикон влиза не в общинската хазна на Кърджали, а в частни джобове. Кючуков стигнал до този извод, след като се запознал с отчета на директора на Регионалния исторически музей в града Павел Петков. Бе посочено още, че са изчезнали към 40 000 лева.
На заседанието в четвъртък съветниците решиха още разрешителното за екскурзоводска дейност да се издава от Община Кърджали. Историческият музей в областния град пък ще осъществява постоянен мониторинг на туристическия обект.
hard admin

*

Top