Местан – вицепремиер, Хасан Азис – министър!

Мукаддес Налбант, Салиха Емин и Неджми Али влизат в изпълнителната власт

 

ДПС ще получи вицепремиерско място в новия кабинет „Орешарски”, разкриват за 24rodopi източници от движението и от БСП.

Ако ГЕРБ не може да прокара в парламента правителство на малцинството, каквито са очакванията, БСП и ДПС ще подкрепят кабинет на Пламен Орешарски.

Вече се спрягат различни имена за постовете на министри в отделните ресори. Сред тях са: Кирил Ананиев или Петър Чобанов – министър на финансите; Драгомир Стойнев – министър на труда и социалната политика; Ивайло Калфин – министър на външните работи; Младен Червеняков – министър на вътрешните работи; Таня Андреева – министър на здравеопазването.

ДПС ще получи земеделското министерство. Най-вероятно Лютви Местан ще бъде поканен за вицепремиер.

С най-голям административен стаж в ДПС е кметът на Кърджали инж. Хасан Азис, било отчетено на преговорите между представители на двете формации. ДПС обаче ще даде Азис в експертния кабинет само ако прецени, че частичните избори за кмет на Кърджали ще бъдат спечелени от кандидат на движението. Засега все още няма изразен лидер, който да смени Азис в Кърджали. Не е преодоляна и конфронтацията в Общинския съвет на партията. Преди година и половина Хасан Азис спечели трети кметски мандат с 18 135 гласа, докато на 12 май за кандидат-депутатите на ДПС в община Кърджали гласуваха 5 хиляди човека по-малко.

Почти сигурен зам.-министър на образованието в кабинета „Орешарски” ще бъде момчилградчанката Мукаддес Налбант. Зам.-министри или шефове на агенции и други звена се очертава да бъдат Салиха Емин и Неджми Али, които бяха на 4-то и 5-то места в листата на ДПС.

Както вече писахме, за министри от БСП пък се спрягат имената на новите депутати Милко Багдасаров и Димчо Михалевски.

hard admin

*

Top