Местан: На 19-ти януари бе извършен опит за ритуално показно политическо убийство! Ще искаме международно разследване /обновена/

“На 19 януари 2013 г. в зала №3 на НДК е извършен опит за ритуално показно политическо убийство на д-р Ахмед Доган, опозиционен лидер от европейски мащаб“, обяви новият лидер на ДПС Лютви Местан в началото на извънредна пресконференцияв столицата.
Ръководството на ДПС категорично възразява срещу бързата подмяна на същността на нападението и ще иска международно разследване.
Половин час след нападението градският прокурор Николай Кокинов е заявил пред още получаващия медицинска помощ Доган и други петнайсетина души, че нападателят ще бъде обвинен в опит за убийство. И разкрил, че нападателят Октай Ени Мехмедов е признал “Исках да убия Доган!”.
Заради това ДПС не приемало тезата, че опитът за покушение бил инсценировка.

„Основната цел на разследването трябва да бъде – разкриването на политическия поръчител на случилото се. Властта работи в хипотеза – индивидуални действия на човек, който търси славата, криминално проявено лице. Знаем – защо се прави това, знаем, че това, което се случи, е огромно петно върху името на цяла България. Ние сме не по-малко загрижени от всички останали институции, но ще изтрием петното от България не с подмяна на фактите, на базата на която да се подмени и истината, а чрез разкриване на истината. Дълбоко се съмнявам, че това ще е по силите на компетентните власти в България”, добави Местан.
„Кой етнизира казуса – ние или министърът на вътрешните работи, който изведе на преден план етническата принадлежност на Октай Енимехмедов? Не искаме да се случи нищо странно, при още по-странни обстоятелства, на Октай Енимехмедов. Искаме властите да съхранят живота и здравето му. Най-заинтересовани от това сме ние, от ДПС, защото той единствен може да ни отведе до онези тъмни политически сили, които поръчаха атентат срещу г-н Доган”, каза Местан.
Определяме като проява на цинизъм заявеното намерение на следствените органи да бъдат разследвани делегати от Осмата конференция за нанесен побой върху нападателя. Делегатите обезвредиха един потенциален убиец, за да спасят лидера си. Действията им не могат да бъдат окачествени като насилие върху потенциален убиец. Трябва да бъдат поздравени за здравостта, добави Лютви Местан.
Той попита – къде е била полицията час и няколко минути от началото на покушението.

„Не искаме да се случи нищо странно, при още по-странни обстоятелства, на Октай Енимехмедов. Искаме властите да съхранят живота и здравето му. Най-заинтересовани от това сме ние, от ДПС, защото той единствен може да ни отведе до онези тъмни политически сили, които поръчаха атентат срещу г-н Доган”, каза Местан.

 

hard admin

*

Top