Местан предложи преводач за изборите, Яне видя заплаха турският да стане втори национален език у нас

Депутатите обсъждаха на какъв език да се води предизборната кампания. В Изборния кодекс е записано, че кампанията се води на официалния български език. От ДПС предложиха това да се допълни и с текста: „при необходимост и ако се осигури превод, на предизборни събрания и митинги може да се ползват и други езици, освен българския”., но предложението отпадна
Лидерът на ДПС Лютви Местан обоснова предложението с пример: „Ако по време на предизборната кампания управляващата партия бъде подкрепена от ЕНП, дойде на предизборен митинг неин представител, на какъв език ще се обърне към симпатизантите”. „Предложението ни не е насочено към основния принцип в закона, напротив – разширява го”, подчерта Местан.
„Изказването на лидера на ДПС е изключително опасно и провокативно”, коментира лидерът на РЗС Яне Янев. Абсурдно е, в която и да е европейска държава да поискате втори национален език да стане турският или пък да отидете в Ню Йорк, където се говорят 100 езика, и там да поискате кампанията да се води на 100 езика, заяви Янев.

„Мислех, че сте специалист по корупционните въпроси, оказахте се лингвист. Прочети текста, г-н главен прокурор на Народното събрание. Какъв сепаратизъм, какви 5 лева?”, отговори Лютви Местан.
Депутатите гласуваха предизборната агитация да се води само на български език.

hard admin

*

Top