Местим се, а не се регистрираме! 15 000 души с право на глас са със сгрешени адреси

Около 15 000 души с право на глас в 9-ти Кърджалийски многомандатен район са със сгрешен адрес. Според служба ГРАО това са избиратели, които не са подали заявление за постоянен адрес. Най-вероятно става дума за изселници или техни деца, навършили наскоро пълнолетие, които не са направили регистрация по постоянен адрес в Кърджалийско.
„Подобни проблеми е имало на всички избори досега. Дължи се на изселниците и на хората, което се мястот от едно място на друго у нас, а не се регистрират адресно”, казаха за 24rodopi.com от ГРАО.
Най-много гласоподаватели със сгрешен адрес са регистрирани в община Кърджали- 4460, в Крумовград са 3548, в Джебел те са 2 503, в Ардино -1 271, в Кирково-1399, В Момчилград-1665 и в Черноочене 262.

Всички тези гласоподаватели могат да участват във вота , ако до седмица преди него подадат заявление за постоянен адрес в службите на ГРАО в общините, поясни председателят на Районната избирателна комисия Беркант Берзат. Берзат каза още, че до урните ще бъдат допуснати да гласуват 258 787 избиратели. Общо по постоянен адрес в областта се водят 321 105 жители.

Ще разкрием общо 435 секции. Най-много са в община Кърджали-137 , каза още председателят на районната избирателна комисия. Той допълни, че се очаква секции да има в Държавната психиатрична болница и многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафовски”
„Не смятаме, че ще има проблеми при гласуването на изселниците. Изборният кодекс дава право на всеки български гражданин с постоянен адрес в страната да упражни своето право на глас. Няма ограничения за уседналост”, поясни Беркант Берзат.
Председателят на Районната избирателна комисия съобщи, че досега има три подадени жалби до РИК. Две от тях са от политическа партия ГЕРБ. Както вече 24rodopi.com писа, едната е за преместване на секции в Джебел. Комисията единодушно я отхвърлила, като недопустима. Другата е срещу заповед на кмета на Кърджали за преместване на секции. Комисията я оспорва, но ЦИК отменя решението й. Така остава в сила заповедта на кмета, но тя може да бъде обжалване пред Върховния административен съд.
За разлика от други години, когато имаше случаи секции да се помещават в молитвени домове, сега такава екзотика няма. В Момчилградско обаче ще има случаи,когато ще се гласува в частни домове и магазини.
Георги Кулов, Петър Калчев
hard admin

*

Top