Мехмед Дикме: Бившият шеф на фонд „Тютюн“ Гюрсел Емин е виновен за потъването на 40 милиона лева годишно в джобове на нетютюнджии

Над 40 милиона лева годишно излизат от бюджета като доплащания за тютюна, но парите отиват не при производители, а при бивши тютюнджии или при хора, които никога не са се занимавали с производството на трудоемката култура. За схемата е виновен бившият шеф на Фонд „Тютюн” Гюрсел Емин.
Бившият земеделски министър Мехмед Дикме атакува бившия си партиен съратник от Ардино Гюрсел Емин в студиото на Нова телевизия.
Както вече 24rodopi.com писа неколкократно, схемата съществува от 7-8 години. Реално в последните години в България се произвеждат 22-23 хиляди тона тютюн, а отпуснатите средства от националния бюджет за доплащания се отнасят за 40 000 тона.
„Схемата за съсипване на тютюнопроизводството не е от днес. Тя датира от 2007-2008 г. Това са хората, които тогава са взимали важните решения. Става въпрос за източване на над 40 млн. лв. годишно от държавните субсидии. Това не са европейски пари, а пари от държавния бюджет, които трябва да подпомогнат с вътрешно финансиране хората, които се занимават с тютюнопроизводство”, заяви Мехмед Дикме, който изкара половин мандат като министър на земеделието в правителството на НДСВ и ДПС. Политикът от ардинското село Диамандово заяви, че е алармирал премиера преди две години да се направи проверка за тези факти, но до този момент такава няма.
„Министерството е институцията, която в момента трябва да направи сериозен анализ и да спре даването на субсидията неправомерно. Вижте какво става в Благоевградско, нека се провери в Хасковско, в Крумовградско. Дадох достатъчно добър жокер”, заяви Дикме.
„Нека да направят съвместно с ДАНС проверка на тези, които получават субсидии за над 20 000 лева, а не тези, които получават по 600 лева. Това го има в цяла България. Ще ви кажа, че кметовете са най-малката брънка в тази верига. Има по-важни фактори – в София, които движат нещата и са с големите пари”, каза още бившият кмет на Ардино. Той призова да не бъде политизиран този казус. „Нека се знаят фактите – 40 милиона лева годишно се източват от държавата, но не стигат до хората, които се занимават с тютюнопроизводство. Тези пари отиват при хора, които не гледат тютюн. Нека има контрол. Пари има предостатъчно. Няма да има протести, ако те се разпределят правомерно, заяви Мехмед Дикме.
Както вече 24rodopi.com писа, тютюнопроизводителите от цялата страна подготвят национален протест идния петък. Протестът ще се проведе едновременно на три места: в Гоце Делчев, Свиленград и Дунав мост. Тютюнджиите от Кърджалийско ще блокират международния път за Гърция в района на Свиленград.
Тютюнопроизводителите снеха доверието си от председателя на Асоциацията Цветан Филев заради липсата на всякакво отношение от негова страна по дискриминационно разпределение на средствата за тютюнопроизводителите от страна на Министерство на земеделието и храните за референтния период. Филев бе посочен за „част от мафията”, обвиниха го, че кара джип на „Булгартабак”.
24rodopi.com
hard admin

*

Top