Мечтаещият да снима сериал с Микеле Плачидо: Взех от галерията в Кърджали скулптура, мушнах я в раничката и си тръгнах

Български филм или сериал, в който Микеле Плачидо играе главната роля – на италианец, който пристига у нас и историята се завърта около него. Такава идея има от известно време италианската кинолегенда. Обмисля я заедно с режисьора Красимир Иванов, с когото се познават от години. Засега пишат още сценария, но ако съберат добър екип – изцяло български, и направят хубав продукт, със сигурност ще го разпространят в Италия, а и по света.
Красимир Иванов е кърджалиец. Познава още звезди на италианското кино – Орнела Мути, София Лорен, Клаудия Кардинале.
Красимир заминава в началото на 90-те години да учи кино там. Иска да стане режисьор от дете. Опитва се да влезе в НАТФИЗ. Кандидатства в академията три пъти, но винаги щом стигне до последния кръг – проверка на творческия мироглед на кандидат-студента, го късат. През трите години, в които се опитва да стане студент в НАТФИЗ работи и като репортер в Кърджали.
Попада в екипа на първия демократичен вестник в Кърджали – „7 дни Кърджали”. Най обича да прави интервюта, но още си спомня и един свой журналистически експеримент, заради който става огромен скандал. Веднъж предлага на главния редактор да направят акция в Кърджалийската художествена галерия заедно с полицията – да проверят доколко са охранявани експонатите там. В галерията отиват той, фоторепортер и цивилен полицай. Качват се на втория етаж и Красимир прибира в раничката си една от изложените скулптури. Всичко се снима от фотографа, а от галерията тримата отиват веднага в полицията и заключват в сейфа експоната. “Това се случва в петък. В събота написах хубав материал как всеки може да си вземе нещо от галерията. И в понеделник излиза статията на първа страница с моя снимка – ухилен, държа скулптурата в кабинета на шефа на полицията. От галерията не се бяха усетили, че е изчезнала скулптурата. Стана скандал”, казва Иванов.
Малко след това заминава за Италия без да знае езика. Записва се на курсове и три месеца по-късно така го проговаря, че все едно му е роден. Започва да учи кинорежисура във Флоренция. Издържа се, като работи като екскурзовод. “Израснал съм в Русия като малък и знам перфектно езика. Във Флоренция случайно попаднах на екскурзоводка с руски групи, която се оказа, че е българка. Единствените 3 екскурзоводки във Флоренция с руски бяха българки. И където трима, там и четирима”, усмихва се Иванов. С групите има какви ли не случки. “Влизаме в галерията “Уфици”.
Една лелка падна пред “Пролет” на Ботичели и вика: “Тук искам да умра, не ме пипайте.” Само не тука – като се приберем в хотела, тогава, казах. Това е много мил спомен за душевността на руснаците към изкуството”, смее се режисьорът. Освен като гид обаче всяка година помага и на продуцентска компания, която снима във Флоренция. Прави всичко – дърпа кабели, осветление.
Красимир учи 6 години за режисьор, а на седмата един от преподавателите му казва, че му е време да завърши, разказва за него всекидневникът „24часа”. За дипломния си филм Иванов използва всичките си спестявания. Нарича го “Ябълката” и в него разглежда любовта във всичките форми. Прави го на 16-мм лента, черно-бял, ням.
Усилията му си заслужават. Когато комисията го гледа, всички са на едно мнение – това е най-добрият дипломен филм, излизал от академията. Казват на Красимир, че това ще е визитната му картичка, когато си търси работа.
На снимката: Легендата Микеле Плачидо и кърджалиецът Красимир.
hard admin

*

Top