Милко Багдасаров: ГЕРБ предаде Кърджали, Георги Кючуков отива на балотаж срещу кандидата на ДПС

-Г-н Багдасаров, провали ли се идеята за обща кандидатура за кмет на Кърджали?
-Не съм оптимист, че тя ще се случи. Поведението на ГЕРБ, изявленията на народния представител Цвета Караянчева, отказът да се даде какъвто и да е отговор на поканата за разговори – всичко говори, че нашите политически опоненти няма да поемат протегнатата ръка.
– Мнозина заподозряха, че зад идеята за обща кандидатура за кмет на Кърджали стоите Вие. Какво целите с нея?
– Идеята е на председателя на Областния съвет на БСП Георги Кючуков – обща кандидатура за кмет и самостоятелни листи за общински съветници на партиите извън ДПС. Тя изразява мненията и желанията на голяма част от нашите членове и симпатизанти. Аз също винаги съм бил радетел на тази идея. Още когато поех БСП в Кърджали през далечната 1995 година, на местните избори издигнахме кандидатурата на д-р Георгиев-човек, които се приемаше добре от всички хора в града и беше подкрепен от над 30 партии и движения, които застанаха зад него и зад голямата идея да се спре монопола на ДПС в общината. Това, което направихме тогава, показа, че сме на правилния път. Вярно е, че имахме успех на следващите избори, когато на втори тур застанахме зад независимия кандидат за кмет Румен Димитров. Той беше подкрепен от СДС –нашият най-голям политически противник през онова време. Но социалистите в Кърджали успяха да превъзмогнат тясно партийните интереси, пренебрегнаха указанията на централното ръководство на партията и гласуваха за Румен Димитров. По същия начин искахме да участваме и през 2003-та, по същия начин започнахме и през 2007 година, когато се появи и ГЕРБ. За съжаление още от тогава и досега те са категорично против обща кандидатура. През 2007 година подкрепеният от нас и още 22 партии и граждански движения инж.Никола Пашинов събра пет пъти повече гласове от кандидата на ГЕРБ. Хората ясно показват, че търсят обединение, независимо от политическите си пристрастия.
-Как си обяснявате нежеланието на ГЕРБ за споразумение с партиите извън ДПС?
-Аз не мога да си обясня защо  ГЕРБ  пренебрегват мнението на избирателите в Кърджали и вървят срещу техните интереси. Ето, през 2011 година, когато ГЕРБ се считаше за най-силната партия в страната, техният кандидат в Кърджали Илия Илиев успя да събере 6 948 гласа и се класира втори след Хасан Азис, получил 18 153 гласа. А после, при ръчното преброяване на бюлетините в съда се оказа, че Илия Илиев е дори трети като резултат след мен. След всичко това аз спокойно мога да кажа, че ГЕРБ никога не са имали собствена политика в Кърджали. Те винаги са спазвали указанията на централата си, а те, за съжаление, не са кореспондирали с интересите на хората в Кърджали.
-Защо се получава така?
-Защото те винаги са спазвали указанията на своя лидер. А в случая интересите на Бойко Борисов не са свързани с Кърджали. Когато се погледне какво се случва в парламента и как ДПС и ГЕРБ си взаимодействат, става ясно, че Кърджали отново е подарен на ДПС, за да бъде осигурена подкрепата на настоящото правителство. По най-тежките, по най-злободневните въпроси, свързани с бъдещето на страната и продължаване на управлението на ГЕРБ, те са заедно. Така беше и при гласуването на 16 –те милиарда нов външен дълг, и със здравната реформа, включително и в момента с разполагането на военните центрове на НАТО и на американските военни части у нас, на които БСП категорично се противопостави. Мога да изброявам още –  за пенсионната реформа, за задължителните пенсионни фондове за родените след 1960 година, за давността на престъпленията. Ще припомня как ГЕРБ и ДПС заедно искаха да бъде обявена банкова ваканция при фалита на КТБ. Какво щеше да се случи с българите, ако БСП тогава не се беше противопоставила, можем да видим сега в съседна Гърция. В мен се оформя категоричното мнение, че ДПС се готви да гласува за ГЕРБ. С отвращение ли ще е, с презрение ли, но да гласува за кандидата на ГЕРБ за президент.
– Какво ще прави сега БСП в Кърджали?
– Сега вече всичко е в полето на избирателите в Кърджали. Ясно е, че ние вече ще се движим към издигането на самостоятелна кандидатура. БСП има потенциал да бъде втора политическа сила в общината и ако се стигне до балотаж, дори да надделее над кандидата на ДПС. Аз се радвам, че на събранията на нашите партийни организации с много голямо предимство пред останалите не по-малко достойни кандидати излиза името на председателя на партията в Кърджали Георги Кючуков. Мисля, че с качествата, които притежава и с позициите, които е заемал като общински съветник той може да има подкрепата на мнозинството от хората. Той е представител на едно ново, младо поколение, но което съдбата на Кърджали не е безразлична и което смята да се реализира тук, в родния си град.
-Какви са шансовете му?
-Смятам, че има пълните шансове да стигне на балотаж с кандидата на ДПС и тогава ще ми е много интересно каква позиция ще заеме ГЕРБ. Дали ще свали маската и ще призове открито да се гласува за ДПС или ще подшушне на членовете си да не гласуват, за да може да спечели кандидатът на Движението за права и свободи. Много ми е интересно каква ще е командата от София.
-Цвета Караянчева направи изявление, че ГЕРБ ще подкрепи на балотажа всеки кандидат за кмет, който не е от ДПС.
-Това ще го реши Бойко Борисов, а той няма интерес да се конфронтира с ДПС.
-Има ли БСП сили да се изправи на балотаж?
-БСП е единствената парламентарно представена партия, която е опозиция на днешното управление. Очаквам тя да бъде подкрепена от хората, които не са съгласни да затъваме с нов 16 милиарда заем, които не са съгласни България да се превръща във фронтова държава и да застава срещу руския народ. На хората, които не са съгласни да бъдат орязвани социалните им придобивки, да плащат по-скъп ток, да бъдат лишавани от здравни грижи, ако не могат да си платят от джоба. Недоволството на хората придобива застрашителни за сегашното управление размери и резултатът ще се види още през тази есен.
БСП има и друго преимуществото – тя остана единствената демократична партия на фона на многото авторитарни и популистки формации.
-Не ви ли тежат двете съвместни управления с ДПС? Какво казвате на хората в Кърджали?
-Това е най-голямото бреме  за нас и аз съм един от най-големите последователи на тезата, че това беше големият бич за Българската социалистическа партия. Хората много добре помнят, че след управлението на Тройната коалиция, при което България стана член на Европейския съюз и при което стартира работата с европейските програми, последва един нормален избор за европейски парламент и само месец след това на власт дойде едно доста безцеремонно и авторитарно управление на ГЕРБ. То падна под натиска на протестите на хората, както ще падне и сегашният кабинет на Борисов.
Първото правителство на Сергей Станишев беше сформирано, за да може България да изпълни стратегическата си задача – да стане член на Европейския съюз. Второто правителство на БСП с премиер Пламен Орешарски трябваше да освободи българите от диктата, наложен от ГЕРБ. За съжаление нашите партньори от ДПС след онова прословуто кафе в Кърджали между Борисов и Лютви Местан направиха така, че кабинетът „Орешарски” да падне и страната отново да бъде управлявана от ГЕРБ. В този смисъл ДПС предаде избирателите си в Кърджали, защото зад това решение не стояха техните интереси, а интересите на корпоративния кръг около ДПС. Цената плати БСП, а най-много–социалистите в районите със смесено население. От няколко месеца сме свидетели на един театър в парламента. Уж ГЕРБ не управлява с ДПС, но в същото време ДПС гласува за ГЕРБ. Маските ще паднат още на тези избори и хората в Кърджали първи ще разберат истината.
Въпросите зададе Коста Иванов
24rodopi.com
hard admin

*

Top